Globális eladási TOP 10-be kerülhet a Tesla

0

Bizonyára emlékszünk arra a nemrég megjelent cikkünkre, melyben maga Elon Musk 2030 elejére évente 20 millió Tesla gyártását jövendölte. “Agresszív, de nem lehetetlen, hogy 10 év alatt 20 millió autót legyártsunk. Mindez egy kiváló szám lenne, ugyanis a világon 2 milliárd személygépkocsi és teherautó van használatban, tehát a 20 millió a globális flotta egy százaléka lenne évente.”

Mint minden más kijelentését ezt sem vették túl komolyan, különösen akkor, ha ezt a célt a valósággal hasonlítjuk össze. Ugyanis 2021-ben a Tesla több mint 930 000 elektromos autót szállított ki világszerte. Mindez elgondolkodtatásra ösztönöz, hogy mindössze kilenc év alatt hogy fogja a Tesla közel hússzorosára növelni az eladásait. Azonban, ha egy kicsit jobban belegondolunk, akkor kilenc év alatt nagyon sok minden történhet. Igenis megvalósítható Elon Musk azon kijelentése, hogy 2023-ban globális bestseller lesz a Model Y. Ebben még az elemzők is egyetértenek.

Továbbá arról se feledkezzünk meg, hogy a Tesla 2022 első negyedéves eredményei egy újabb rekorderedményt mutatnak a maga 310 000 darabos szállításával. Mindez 68 százalékos növekedést jelent 2021 első negyedévéhez képest és 250 százalékos növekedést 2020 első negyedévéhez képest. Azonban a mennyiség mindössze 0,5 százalékkal nőtt 2021 negyedik negyedévéhez képest, mikor Elon Musk elektromos autós vállalata 309 000 darab autót szállított le.

Az optimizmust pedig olyan sikermodellek, mint a Tesla Model Y tovább erősíti. Számos országban ért el kitűnő eredményeket az első negyedévben és lendítette első helyre a modelleladási rangsorban a Teslát. Elég ha csak Norvégiára gondolunk, hisz ott az Y volt a legkelendőbb autó. Míg Ausztriában a második legjobban fogyó elektromos autó. Az Egyesült Királyságban a hatodik legnépszerűbb autó volt az USA-ban pedig a 14. helyen állt. Ha csak a márciusi hónapra összpontosítunk, akkor Ausztriában, Dániában, az Egyesült Királyságban, Luxemburgban és Norvégiában a modell vezette a rangsorokat, Svájcban, Svédországban és Finnországban pedig az első 10-ben volt. A Model Y gyártása a kaliforniai Fremontban 2020 januárjában indult el, míg az első modelleket március 13-án szállították ki. Azóta megnyílt egy kínai gigagyár és egy berlini Tesla gyár, ahol még több Model Y készül.

Eközben a Model 3 2022 első negyedévében a legkelendőbb autók között volt Kanadában, Svájcban, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Norvégiában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban.

2018 óta, mikor a Tesla Model 3 megjelent minden év első negyedéve rettentően gyengére sikerült a Teslának és az eladások is jóval visszaestek. Ezért a korábbi adatok alapján a Tesla 2022 végére várhatóan 1,6 – 1,8 millió autót szállíthat le. Így a Tesla egy szintre kerülhetne az Audival akik 2021-ben 1,6 millió autót adtak el. Ezek az eredmények az emelkedő üzemanyagárakkal és a vásárlók növekvő érdeklődése miatt a Teslának tökéletes feltételeket nyújt ahhoz, hogy elérje azokat a célokat amiket a vezetők kitűztek maguk elé. Megelőzve az Audit eladások tekintetében és a globális eladások top 10-ébe repítve a Teslát az év végére.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!