Elon Musk és a Tesla is beszállna a lítiumbányászatba

0

Elon Musk bejelentette, hogy a Teslának “valószínűleg el kell kezdenie a lítiumbányászatot és annak finomítását” a közelmúltban “őrült szintre” emelkedett árak miatt.

Sajnos mostanában azt láthatjuk, hogy minden drágul valamilyen mértékben. Legyen szó okostelefonról, autóról, vagy éppen az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorokról. Utóbbi esetében leginkább a lítium ára szállt el az utóbbi időben, nem is kicsit. Az alábbi grafikon nem is kíván semmilyen további hozzáfűzni valót:

Mindez elkezdett beépülni az elektromos autók áraiba is, ami a Tesla esetében kézzelfogható emelést jelentett több esetben az elmúlt időszakban. Ilyen esetben is talán úgy lehet hatásosan harcolni az árak ellen, ha minél több köztes szereplőt ki tudunk iktatni a szállítói láncolatból. A Tesla esetében ez azt jelentheti, hogy közvetlenül neki kéne kibányászni a lítiumot és eljuttatni azt az akkugyáraiba. A lítium kiváltását más alapanyagra nem kell remélni, mert ennél alkalmasabb anyag ma nincs a Földön és a nagy reményekkel várt szilárdtest akkumulátorok is lítium-alapúak.

Elon Musk nem buta ember, nem hiába ő ma a világ leggazdagabb embere és számos technikai újítás tulajdonosa. Bizonyára Musk is látja a szükséges teendőket, így be is jelentette, hogy a Tesla nagy eséllyel beszáll a lítium-bányászatba. Erről egy Twitter-posztban beszélt Musk:

„A lítium ára őrült szintre emelkedett! Lehetséges, hogy a Teslának közvetlenül be kéll lépnie a bányászat és a finomítás folyamatába, amennyiben nem csökkennek az árak. Magából az akkucellákból nincs hiány, hiszen a lítium szinte mindenhol megtalálható a Földön, de a kitermelés/finomítás üteme lassú.”

Bizonyára már foglalkozik egy ideje a lehetőséggel a Tesla, hiszen például tavaly a vállalat egy szabadalmat is levédetett a folyamatról, valamint Musk már akkor kiemelte, hogy az általuk kitalált folyamat szigorúan környezetbarát-alapon menne.

Az autógyártók eddig, leginkább úgy tudták ezt a helyzetet kezelni, hogy közvetlenül a kitermelő országgal, vagy az ott működő bányatársaságokkal egyeztek meg a lítium útját illetően, elég csak Indonéziára gondolnunk, ahol többek között a Tesla is ugyanígy járt el. Azonban a bányatársaság is haszonból él, vélhetően nem is kevésből, amit ha ki tudna iktatni a Tesla, akkor sikerrel tudná kezelni a lítium árának elszaladását. Az már persze megint egy másik kérdés, hogy melyik lelőhelyeken tudná megvetni a lábát?