Kezd felpörögni a Rivian pickup gyártása

0

Az amerikai elektromos pickup gyártó Rivian megosztotta a 2022 első negyedévének adatait, ahol elismerte, hogy a lassú gyártás ellenére továbbra is jó úton halad a 2022-es gyártási számok elérése felé.

Elérkezett az idei év első negyedévének vége, ez pedig azt jelenti, hogy a nagy autógyártók kiadják az erről az időszakról szóló üzleti eredményeiket. Ebből van, ami nyilvános, és van, ami nem. A nyilvános negyedéves eredmények publikálásában nagy mester a Tesla, de szerencsére többek között a GM és a Rivian is ezt az utat választotta.

Mielőtt ismertetnénk a Rivian eredményeit, érdemes megnézni a tavalyi év utolsó negyedévét. Októberben volt nagy hír az, hogy a várva várt R1T pickupból csupán napi kettő darabot tudott legyártani a Rivian. Már akkor is az volt a nézőpont, hogy ezért az Amazon felé vállalt 100 000 elektromos furgon időre legyártása tehető felelőssé. Év végére pedig befutott a testvérmodell R1S SUV gyártásának elindításáról is a hírfolyam. Ám sajnos ezen modell esetében is erősen korlátozott az elérhetőség.

Annak ellenére, hogy 2021 végén több mint 83 000 foglalásról számolt be a Rivan, tavaly csak 1015 darab R1-es modellt gyártott le és 920 darabot szállított ki. A negyedik negyedéves riport arról is szólt, hogy az autógyártó több mint 2,4 milliárd dollárt veszített az elmúlt negyedévben, kifejtve, hogy az ellátási lánc hibái miatt 25 000-re csökkentette 2022-es termelési céljait. Összességében 1410 autót tudtak legyártani 2022-ben, a gyártás kezdete óta pedig 2425 darabot.

Azóta eltelt pár hónap. Így ideje megnézni, miként sikerült felfuttatnia a Riviannak a gyártói kapacitását. Sajnos a január nem indult jó a Riviannak, hiszen időszakos leállást kellett eszközölni az Illinois Állam-bél Normal városában található gyárukban. Ehhez képest az első három hónapban 2553 darab Rivian autót gyártottak le, amiből 1227 darab ki is lett szállítva. Az idei évre összesen 25 000 legyártott autót tűzött ki célul maga elé a Rivian.

Hogy ezt végül sikerül-e elérni, azt majd az idő eldönti. Az üzem képességein nem fog múlni, hiszen azt már eleve évi 150 000 darab autó legyártására tervezték be és nyitott a lehetőség ezt felbővíteni 200 000-re. Csak legyen elég ember és alapanyag a célok teljesítéséhez.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!