Még idén eltűnik a belsőégésű autó a norvég eladásokból

0

Norvégia autópiaca igen erősen közelít azon állapot felé, mikor elmondhatjuk, hogy nem adtak el a vizsgált időszakban belsőégésű motorral szerelt autót. Az északi országot ebben egyrészt segíti a természeti erőforrásai (kedvező áron vételezhető villamos energia), valamint a magas kereseti szint. Ezek nyilván nem állnak rendelkezésre minden ország esetében. Azonban érdekes látni, hogy egy ilyen környezetben mire lehet képes egy adott technika.

Norvégiában 2022 márciusában 13 983 darab olyan autót adtak el, melyben külső forrásból is tölthető akkumulátor található. Ha pedig a hibrideket és a tisztán belsőégésű hajtással szerelt kevéske autót is ide vesszük, akkor 16 238 darabot kapunk. A közel tizennégyezer elektromos autó 62,1 százalékos növekedést jelent a 2021 márciusában eladott 8624 darabos eladási számhoz képest. De nem is kell ilyen messzire visszamenni az időben. 2022 februárjában 6160 elektromos autót adtak el Norvégiában, amihez képest a márciusi 14 ezer darab 127 százalékos növekedést jelent.

Az alábbi kördiagram kiválóan mutatja meg, hogy mi most a helyzet északon. A BEV (tisztán elektromos) autók 86,1, a PHEV-ek (Plug-In Hibrid) 5,8 százalékkal szerepeltek az összesített eladásokban. Az üzemanyagcellás autók ezúttal nem szerepeltek a kimutatásokban, bár vélhetően sokat nem adtak volna hozzá a végső eredményekhez.

A PHEV-ek darabszám szerint 947 darabbal voltak jelen a múlt hónapban (5,8 százalékos jelenlét). Ez pedig igen erős visszaesést jelent az elmúlt egy évben, egészen pontosan 78 százalékot. Ennek fényében kijelenthető, hogy a PHEV-ek igen gyorsan ki fognak kopni az új eladásokból és vélhetően pár év múlva a most használatban lévők is tisztán elektromos kivitelekkel kerülnek majd kiváltásra.

Típusok szerint a Tesla Model Y volt a múlt hónapban a legnépszerűbb e-autó Norvégiában (3305 db), közvetlenül utána a Model 3 jött (1696 db), Érdekesség, hogy ez a két népszerű Tesla modell még a ToP20-ban sem volt benne, szóval nagyot ment a Tesla.

Harmadik helyen szerepelt a Volkswagen ID.3 (1111 db), amit az Audi Q4 e-tron követett (667 db). Utánuk még benne van a legjobbak névsorában a Hyundai Ioniq 5 (591 db), a BMW iX (5662 db), a Polestar 2 (549 db), a Volvo XC40 (ICE, PHEV és BEV összesen 386 db), az Audi e-tron SUV (359 db) és végül ott van még a Ford Mustang  Mach-E (322 db).