Négyféle elektromos autót dob piacra a Xiaomi

0

A kínai okostelefon-gyártó, a Xiaomi négyféle elektromos autót tervez a piacra dobni, melynek első prototípusát 2022 harmadik negyedévében be is mutatják.

A kínai informatikai óriás tavaly lépett be az elektromos autózás piacára, pontosabban idén indította el hivatalosan a Xiaomi Automobile Co. Ltd elektromos autógyártó céget. A következő 10 év során a Xiaomi nagyjából 10 milliárd amerikai dollár befektetését tervezi az elektromos autógyártásba. A vállalat vezetője, Lei Jun január elején árulta el, hogy az első tisztán elektromos autó fejlesztése meglehetősen gyors üzemben halad. Gyorsabban, mint ahogyan az a vállalat eredetileg tervezte.

A napokban pedig újabb infók indultak napvilágnak. Megtudtuk, hogy a Xiaomi négyféle elektromos autót akar piacra dobni. Két közép- és két felsőkategóriás modellt, ebből a középkategóriás elektromos autók ára egyenként 150 000 és 200 000 jüan között alakulhat (21-28 ezer EUR). Míg a felsőkategóriás modellek 200 000 és 300 000 jüanos árcédulát kaphatnak (28-42 ezer EUR).

Az olcsóbb, középkategóriás elektromos autók a 2+ szintű autonóm vezetést fogják támogatni a témában jártas informátorok szerint. Míg a felsőkategóriás modellek a Level 3 és afeletti kategóriát kaphatják meg.

Azt a tényt, hogy az első prototípusokat még idén bemutatják, azt Juo Baojun, a Xiaomi pekingi és tiencsini regionális fiókjának a vezérigazgatója is megerősítette több helyi médiának is.

A Xiaomi tervei meglehetősen nagyok, legalábbis amit Lei Jun vezető felvázolt. Ugyanis a márka egy új gyárat akar építeni, amely évi 300 ezer elektromos autó gyártására képes. A következő 10 év során a konszern mintegy 10 milliárd dollárt fektet be a Xiaomi Autóba, a tervek szerint pedig 2027-re az éves forgalmuk már meghaladhatja az 1 millió autót. Lei Jun a Geely, GAC, NIO és XPeng cégeket, amelyek már régóta jelen vannak a “zöld” járművek szegmensében, fő versenytársainak tekinti. 

A vezető szerint a Xiaomi első gyára Pekingben fog megépülni. A Xiaomi szintén nem kímélte a pénzt, annak érdekében, hogy félvezető chipeket állítson elő az autóipar számára. Ebből a célból Lei Jun befektetett a Yuntu Semiconductor nevű vállalatba, amelyet 2020-ban alapítottak.

Az első, sorozatgyártásra érett Xiaomi elektromos autók várhatóan 2024-ben gördülhetnek le a gyártószalagról. Tavaly szeptemberi sajtóértesülések szerint a következő három év mindegyikében egy-egy modellt mutathat be a Xiaomi.