Két új, 44 tonnás elektromos kamiont mutatott be a Renault

0

A Renault Trucks bővíti elektromos portfólióját és két új, tisztán elektromos 44 tonnás kamion piacra dobását jelentette be a napokban.

Az elektromos kamionok terén is várható idén egy erősebb mozgolódás, hiszen a jelenlegi legkomolyabb játékos a pályán (Volvo Trucks) folyamatosan kapja a kihívókat. Habár tavaly a Volvo Trucks volt az európai elektromos kamionok eladásában a piacvezetők, idén mindez megváltozhat. Egyre nagyobb az igény a fosszilis energiahordozóktól függetlenül működtethető járművekre. Ami a kamionokra is igaz és így nem is álltak le a fejlesztési munkákkal a piaci szereplők.

A Volvo egyik legnagyobb kihívója az elektromos kamionok terén mindig is a Renault Trucks volt. A Renault az a cég, aki folyamatosan hozza az újdonságokat és a fejlesztéseket ezen a területen. Erről többször beszélt maga a Renault képviselete is. A Renault 2023-ig minden méretkategóriában jelen akar lenni az elektromos áruszállítás területén. Méret tekintetében már jelen tudnak lenni elektromos kamionnal a 16, 19 és a 26 tonnás kategóriákban.

Legújabb sajtóanyagukban pedig minden eddiginél magasabbra teszik azt a bizonyos lécet. Hiszen két új elektromos modellel érkezik a Renault a 44 tonnás kategóriába, melyek 2023 első negyedévétől lesznek megvásárolhatók. A két típusból az egyik Renault Trucks T E-Tech, míg a másik Renault Trucks C E-Tech néven érkezik meg. Az előbbi elsősorban a hosszútávú szállítmányozások területén akar babérokra törni, míg az utóbbi (C-Tech) inkább a rövidebb távokon bizonyítana. Itt azonban nem állt meg a Renault, hiszen tervben van további modellek bemutatása is. A most megismert két újdonság a Renault kamiongyárában készül majd, Franciaországban (Bourg-en-Bresse).

Tudás tekintetében kettő, opciósan 3 elektromos motorral érkeznek az új kamionok, akár 490 kW (666 LE) teljesítményt produkálva. Az áttételek mindig ideális működésről az Optidriver nevű váltó gondoskodik. Akkupakk tekintetében 180 és 540 kWh közötti kapacitással érkezhetnek az elektromos Renault kamionok, melyeket akár 43 kW-os AC fedélzeti töltővel is lehet majd táplálni (feláras), míg a DC villámtöltési képessége 250 kW. A Renault szerint a legnagyobb AC töltés 9 órás időtartamú, és a teletöltött akkuval történő indulás esetén, ha a sofőr beiktat egy 1 órás villámtöltést, az alap 300 km-es hatótáv könnyedén kitolható 500 km-re is. Árakról egyelőre nem szól a sajtónyilatkozat.