Rekordszámokat produkál a kínai Tesla gyár

0

A Tesla kínai eredményeiről és az ottani érdekeltségeiről többször beszéltünk. A sanghaji üzem kiváló számokat hoz folyamatosan és már a sokadik bővítési fázis zajlik jelenleg is. Azonban a Tesla nem csak a munkaerő miatt szereti az országot, az itteni lángelmékben rejlő lehetőségeket is a maga malmára kívánja hajtani.

Elsősorban mégiscsak az itteni üzem a márka koronáján az ékkő, így érdemes megnézni, miként alakultak 2022 első hónapjában az itteni számok. Kezdjük is egy hátba vágó adattal. A továbbiakban külön vesszük majd az exportra és a hazai piacra termelt darabszámokat, hiszen tavaly augusztustól innen szolgálják ki a világot Model 3-mal és Model Y-al. Már ami nem Észak-Amerikába menne, hiszen arra ott van Fremont és a hamarosan átadásra kerülő Giga Texas. Továbbá azt is érdemes figyelembe venni, hogy az európai igények sem innen lesznek teljes egészében kiszolgálva, ha elindul végre a Giga Berlin. A kivétel a Model S és X esetében van csupán, ezekkel teljes egészében Fremontból szolgálják ki a globális igényeket.

A 2022 januári adatok (export és belpiaci) szokás szerint a kínai közlekedési hatóság (CPCA) kimutatásaiból származnak. Míg a grafikonok az Insideevs munkái, melyek szerint a Giga Sanghaj 2022 januárjában 59 845 darab Teslát (Model 3 és Model Y) gyártott, ami 286 százalékkal több, mint tavaly januárban. Ezek a gyártósorról legördült autók adatai, melyek nem tükrözik a háttérben várakozó előrendeléseket.

A Giga Sanghaj működése óta a legsikeresebb január (3 volt eddig) és a második legerősebb hónapja volt. Az üzem történetében az eddigi legjobb hónap 2021 decembere volt, akkor 70 847 darab autót gyártottak le Kínában. Ha történelmi adatok, akkor a sanghaji üzem az indulása óta több, mint 650 000 autót préselt ki magából, ebből 500 000 darabot csak a 2021-es évben.

Mint említettem, a Giga Sanghaj szolgálja ki a világ nagy részét. Ezért a múlt hónap is az exportól szólt, míg 2021 decemberében a belpiacos vásárlók élveztek előnyt. Januárban csupán 19 346 darab autó maradt az országban, a többi ment a hajókra. Kínában a múlt hónapban lépte át a története során az félmilliós eladási darabszámot a Tesla.

Az exportált autók így 40 499 darabot jelentettek 2021 januárjában és a CPCA szerint Kínából eddig több, mint 190 000 autót szállítottak ki a világ országaiba, leginkább Európába.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!