Új tervezőközpontot nyit a Tesla

0

A kínai kormány által közzétett új dokumentum szerint a Tesla még idén felépíti az új tervezőközpontját Pekingben.

A Tesla és Kína kiváló kapcsolata nem újkeletű, ez idő alatt az amerikai autógyártó csak jó tapasztalatokat szerezhetett. A Giga Sanghaj a kezdetek óta kiválóan teljesít, aminek következtében ez az üzem látja most el a világot Teslákkal és már a sokadik bővítést intézik a Gigafactory területén.

Azonban Elon Musk ennek a kapcsolatnak az elején tisztázta, hogy nem csupán gyártó országként tekint Kínára, hanem szeretné kiaknázni annak szellemi kapacitásait is. Ennek megfelelően tavaly év végén sikerült elindítani egy kutatási és fejlesztési központot az országban, szintén Sanghajban, az ottani üzem szomszédságában.

A bejelentés egyik nagy durranása szerint a jövőben itt fognak dolgozni a Tesla Bot nevű humanoid roboton. Kína mellett pedig a Giga Texas is részt vesz majd a fejlesztési munkálatokban.

A kínai kutatási és fejlesztési központ kapcsán szinte mindenki az „olcsó Tesla”-ként elhíresült autóra gondol, hiszen sok szóbeszéd keringett már eddig is arról, hogy a Tesla az itteni lángelmék lehetőségeit vetné be a tervezési munkálatokba. Ám Musk nemrég maga erősítette meg, hogy a Tesla egyelőre nem dolgozik ilyen projekten.

Nos, jelenleg nem dolgozunk a 25 ezer dolláros autón. Egyszer meg fogjuk valósítani, de most elég sok minden van a talonban. Őszintén szólva túl sok! Szóval valamikor lesz, de nem most.”

Az viszont biztos, hogy a Tesla továbbra is számít majd a kínai lángelmék-adta lehetőségekre. Hiszen nemrég kiderült a kínai kormányzatnak beadott dokumentumokból, hogy a márka még az idén egy dizájn centert akar nyitni, méghozzá Pekingben.

Voltak már pletykák erről az újabb központról, de ezt eddig a meglévő sanghaji mellé várták. Ám a Reuters most azt írta, hogy a kijelölt helyszín a főváros, Peking lesz. Ezzel ez a létesítmény lenne a második a világon, ugyanis az első Los Angelesben van. Az USA-ban levő helyszín a legtöbb tervezőnek és néhány mérnöki csapatnak ad otthont. Pletyka szinten volt szó egy európai dizájncenterről is Berlinben, de arról azóta sincs semmilyen elérhető információ.