Közel 3 milliárd dollárral támogatja USA az akkumulátorgyártást

0

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma 2,91 milliárd dolláros támogatást jelentett be a nemzeti akkumulátor-ellátási lánc fejlesztésére.

Európa és Kína után az Egyesült Államok az a régió, ahol a legdinamikusabban fejlődik az elektromos meghajtású személyautók piaca. Az ottani gyártók egymás után jelentik be az újabbnál újabb modelleket és az átalakulás megerősítésére irányuló törekvéseket.

Ezeket a híreket olvasva jogosan merül fel a kérdés, hogy honnan lesz ehhez a sok autóhoz alapanyag, leginkább akkumulátor. Ennek a törekvésnek már látszanak a körvonalai, hiszen a következő években két számjegyű mértékben jönnek létre akkumulátorgyárak az Államokban. A kormányzati számítások szerint évi 300 GWh kapacitásra számíthat a kontinens autóipara, amihez még az importból származó igények is hozzájöhetnek.

A legnagyobb kérdés a lítium beszerzése, hiszen napjaink és a várva várt következő evolúciós lépcsőfokának számító (szilárdtest akkumulátorok) akkumulátorainak ez az alapanyaga. Ennek beszerzését vélhetően leginkább maguk oldják majd meg a gyártók, ám a napokban egy érdekes sajtóanyaggal állt elő az Államok kormányzata. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma 2,91 milliárd dolláros támogatást jelentett be egy nemzeti akkumulátor-ellátási lánc fejlesztésére – elsősorban az elektromos járművek gyártásának támogatása céljából.

A finanszírozási csomag az akkumulátoranyagok, akkumulátorcellák és -csomagok gyártólétesítményeinek, újrahasznosító létesítményeinek, valamint az akkumulátorok másodlagos használatának támogatására szolgál. Erről meg is születtek az első együttműködési megállapodások, a vonatkozó finanszírozási programok pedig a következő hónapokban indulnak.

A nagyjából 2,6 milliárd eurónak megfelelő összeggel Joe Biden kormánya azt szeretné biztosítani, hogy „az Egyesült Államok minél több akkumulátort gyárthasson a gazdasági versenyképesség, az energiafüggetlenség és a nemzetbiztonság növelése érdekében”.

A másik nagy bejelentés az elmúlt napokból az Egyesült Államok Energiaügyi és Közlekedési Minisztériumához kötődik. Itt egy 5 milliárd dolláros keret lett bejelentve, melynek célja az, hogy a következő 5 évben minél nagyobb töltőhálózat jöjjön létre Észak-Amerikában. A program NEVI (National Electric Vehicle Infrastructure) néven fog futni és minimum 500 000 új töltőállomás megépülését fogja segíteni. Ezek a töltők leginkább a főbb közlekedési útvonalak mentén fognak megépülni, ezzel is segítve a hosszútávú átutazás minél könnyebb megvalósíthatóságát.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!