Visszaesett a zöld rendszám lendülete Magyarországon

0

A Belügyminisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint, már tavaly augusztusban 10 ezer fölé emelkedett Magyarországon a tisztán elektromos autók száma. Idén novemberben pedig ez a szám átlépte a 20 ezret.

Jelenlegi január végi adatok alapján, 44.032 darab zöld rendszámot adtak ki összesen. Ebből ismét a legtöbb a tisztán elektromos modell. Egészen pontosan 22.397 darab 5E kategóriába tartozó, tisztán elektromos modell rója Magyarország útjait.

Magyarországon a több, mint negyvennégyezer zöld rendszámos autóból a legtöbb tisztán elektromos (22.397), ezt követik a hatótávnövelt elektromos változtatok (13.502) és a tölthető hibridek (8131).

2022 januárjában mindössze 853 darab zéró kibocsátású gépjármű kapott zöld színű rendszámtáblát. Októbertől decemberig folyamatosan meghaladta vagy túl is lépte az ezres darabszámot a tisztán elektromos autók regisztrációja. Év elején azonban egy kis megtorpanás volt tapasztalható.

A fenti grafikonból jól látható, hogy egyre kevesebb PHEV modellre kerül zöld rendszám. Januárban az 5N növelt hatótávú kategóriába már csak 417 autó, míg az 5P konnektoros hibridból 129 darabra került zöld rendszám.

Továbbá a 2022 januárja tovább kedvezett a főváros és vidék közötti különbségek mérséklődésének is: mindez azt jelenti, hogy a fővárosban 18.785, míg vidéken 25.247 zöld rendszámos autó található. 

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!