Még több Tesla készülhet Sanghajban

0

A következő években a Tesla Giga Sanghaj üzemének a gyártási kapacitása akár évi egymillió legyártott modellre is nőhet.

A Tesla kínai gyára kapcsán többször beszéltünk arról, hogy az itt dolgozók és a gyártói kapacitás bámulatos eredményeket ért el. A Giga Sanghaj a kezdetek óta hozza a kiváló eredményeket, az összeszerelés minősége pedig bőven túlmutat a megszokotton.

Nem véletlen, hogy ez az üzem felelős ma a Tesla két olcsóbb modelljéért, amit nem az Államokba szán a Tesla, hanem az öreg kontinensre. Éppen ezért a Tesla egyéves megállapodást kötött a Hyundai Glovis-szal, egy dél-koreai logisztikai céggel, amely többek között autók szállítására specializálódott, hogy a Kínában megépült Tesla modellek eljussanak a világ más részeire. A Szerződés a TradeWinds szerint 422 millió dollár értékben köttetett meg.

Az export központ titulus tavalyi megszerzése tehát egy igen jelentős elismerése a sanghaji teljesítménynek.

Azonban most egy újabb fejlődési lépcsőfokra készülhet fel a Giga Sanghaj, hiszen – egyelőre – csak pletyka szinten, de tudni lehet, hogy hamarosan újabb bővülésen fog átesni a gyár. Pedig jelenleg is egy bővítés és átalakítás zajlik Sanghajban.

A legújabb, még hivatalosan be nem jelentett üzembővítés hírét a kínai Cnevpost magazin szellőzette meg. Ha ez megvalósul a jelenlegi kapacitás éves mértéke akár 1 millió legyártott autóra is megnőhet, míg az aktuális darabszám 450 000 körülire van belőve. Ezt a januárban kiadott, 2021-es év eredményeit bemutató jelentésből ismerhetjük meg. A közel dupla annyi jármű legyártását lehetővé tevő információt állítólag egy belsős munkatárs szivárogtatta ki. Szerinte ez a bővítési folyamat a következő pár évben történne meg. Hogy valóban így lesz-e, azt kíváncsian várjuk.

Addig is nézzük meg gyorsan, mit csinál épp a Tesla a sanghaji üzemével. A már bejelentett bővítés nagyjából 200 millió dollár környékén áll meg és segítségével további 4000 új munkahely jön létre. A tervekről a helyi kormányzati szervek is tudnak, viszont az összegen (1,8 milliárd jüan – 188 millió dollár) és a tervezett létszámbővítésen túl (4000 fő) nem sokat tudni a részletekről. Az itt zajló folyamatokról a Reuters is írt, szerintük a folyamatok után összesen 19 000 ember fog majd dolgozni itt.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!