Jövőre indul a 4680-as akkucellák gyártása a Panasonicnál

0

A legújabb hírek szerint jövő év elején elindulhat a Panasonicnál a 4680-as akkumulátorcellák gyártása.

2020. szeptember 22 egy jelentős dátum volt az elektromos autózás és a Tesla életében. Ugyanis ezen a napon rendezte meg a Tesla a “Battery Day” néven ismert akkunapot, ahol bemutatta a 4680-as cellákat.

Az akkunapot követően tudható volt, hogy a Tesla egyik legrégebbi partnere a Panasonic egy igen erős részt vállal az új cella gyártásából. Annak ellenére, hogy maga a Tesla és további külsős partnerek segítségével is gyártatni fogja ezeket a cellákat. A Battery Day után egy hónappal megérkezett a Panasonic bejelentése Hirokazu Umeda révén, aki a márka pénzügyi vezetője:

„Jelentős tudásbázissal rendelkezünk az új akkumulátorral kapcsolatban. Munkálatainkat közvetlenül a Tesla Battery Day bejelentését követően elkezdtük és ezzel párhuzamosan készülünk egy prototípus gyártósorral is.”

A tesztgyártást 2022 márciusára ígérte a Panasonic, viszont 2021 októberében bemutatta a saját celláját amit a Teslával közösen fejlesztett és gyártott.

A Nikkei Asia legújabb jelentése szerint a Panasonic egy 700 millió dolláros beruházást hajt végre a wakayamai üzemében, hogy évi 10 GWh gyártási kapacitást építsenek ki a Teslának a 4680-as cellából. Mindez nagyjából 100-130 ezer elektromos autónak biztosít akkumulátort. A Panasonic tervei szerint még idén megkezdi a gyártósorok tesztelését és finomhangolását, majd 2023 elején elindítaná a 4680-as cellák tömegtermelést.

Azonban a várakozások szerint a Panasonic más gyárakba is telepíthet olyan gyártósort ahol a 4680-as cella készülhet. Ideértve a potenciális Gigafactory Nevada üzemét, ahol a Panasonic a 2170-es celláit gyártja a Model 3 és a Model Y autókhoz.

A 2022-es év tehát az új Tesla celláról fog szólni. A Tesla folyamatosan dolgozik a gyártási volumen felfuttatásán, ezért egyre több beszállítótól fog rendelni. A már említett nagy neveken túl (Samsung, LG) kisebb kínai akkugyártók is be fognak szállni a 4680-as cella gyártásába, mint a BAK Battery, vagy éppen az Yiwei