Megnyitotta első akkucseretelepét a NIO Norvégiában

0

Hivatalosan is elindította az első akkumulátorcseretelepét a NIO Norvégiában, ahol a kínai gyártó összesen 20 ilyen létesítményt kíván megnyitni 2022-ben.

Nagy nap volt a tegnapi Norvégiában, ugyanis megnyitotta az első akkucseretelepét a NIO. Az esemény hírértéke igen nagy, hiszen sokan eleve bukásnak gondolják ezt a technológiát (amibe még a Tesla is beletörte a bicskáját). Azonban a kínaiak valahogyan megoldották, hogy a technikai nehézségek ellenére is működőképes legyen ez a fajta megoldás.

Nem csak hogy működik a dolog, hanem az üzleti modell is sikeres, amit mellé pakolt a NIO. Sikeres, hiszen akkor nem hozták volna el Európába az akkucseretelep-hálózatukat, hogy aztán jól lebőgjenek a világ előtt. Az állomás Norvégiába, Drammen városától néhány kilométerre, északra található az E-18-as számú út mellett. A megépítéséhez és beüzemeléséhez csupán néhány hónap kellett, hiszen novemberben érkezett hír először az itt készülő fantasztikus létesítményről.

A most átadott csereállomás már egy második generációs darab, amit 2021 áprilisában mutatott be a NIO és azóta is már csak ilyen állomásokat építenek. A gyártó szerint egy ilyen állomásban 14 akkumulátornak lesz hely (az első generációs állomás csak 5 pakkot tárol), melyből 13 mindig feltöltött állapotban várja az elektromos autóst. A hiányzó helyre pedig az aktuálisan lecserélt pakk csúszik be. Ezen felül minden állomás gyomrában van egy üres hely, ahová az esetlegesen degradálódott pakkot teszi félre az automatika.

A folyamat teljesen automatikusan megy végbe, ahová az eektromos NIO automatikusan beáll és a cserét nagyjából 3-4 perc alatt elvégzik az automatizált robotok. Egy ilyen állomás naponta akár 312 cserét is meg tud valósítani, ha szükséges. A legjobb pedig, hogy a NIO visszafelé is gondolkodik, tehát a már évek óta kapható 70 kWh-s akkupakktól kezdve a továbbfejlesztett 84 kWh-s, a 100 kWh-s és még a legújabb 150 kWh-s akkuk is cserélhetőek lesznek.

A most átadott első norvég állomást a tervek szerint még további 19 követi az idén Norvégiában. Ha pedig a távolabbi jövőbe tekintünk, akkor több, mint 1000 darab Kínán kívüli állomás tervét láthatjuk, melyekből jó pár landol majd Európában. A NIO felmérései szerint a norvég vásárlók 92 százaléka nyitott az akkubérlés (BaaS – Battery as a Serice) témájában, így komoly üzleti lehetőség lesz ez a közeljövőben.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!