Elképesztő mennyiségű e-autótöltőt telepít a Total olaj- és gázipari óriás

0

200 millió eurós beruházást jelentett be a francia olaj- és gázipari óriás, a TotalEnergies. Céljuk, hogy 2022 végére 150 franciaországi helyszínre nagyteljesítményű elektromos autótöltőket telepítsenek.

A hírek olvasásával egyre inkább válik világossá, hogy Franciaország sem lesz rest az autóipari átalakulások élére állni és itt most az elektromos meghajtás terjedésére gondolok. Pár hete a francia Elnök, Macron tartott egy beszédet arról, hogy nemzetét miként akarja innovációkban gazdaggá tenni, mert meglátása szerint Franciaországnak van hova fejlődni, ha ebben a tekintetben a legjobbak között akar maradni.

A főbb célok között volt a nukleáris erőművek fejlesztése és bővítése, lévén azok üzemeltetése nem jár üvegház-hatású gázok kibocsátásával. Második célként jelölte meg a zöld hidrogén vezetőjévé tenni Franciaországot két elektrolízissel előállított hidrogént előállító üzem megépítésével az ipar dekarbonizációja érdekében, de azt is elmondta, hogy Franciaország célja az, hogy 2030-ban évi 2 millió elektromos és hibrid járművet gyártson.

Ehhez a sok elektromos autóhoz természetesen töltőhálózat is kell, melynek bővítéséből ezúttal a francia energetikai óriás, a Total akarja kivenni a részét. Magukra már TotalEnergies néven hivatkoznak sajtónyilatkozataikban, melyek közül a legutóbbi számos DC villámtöltő telepítéséről szól a francia autópályák mentén található Total benzinkutak területén. A fejlesztés előzetes értéke 200 millió euró környékén áll meg. A terv értelmében több, mint 150 benzinkút lesz érintett Franciaországban és 2022 végére minden érintett benzinkúton telepítésre kerülnek a DC villámtöltők.

Teljesítmény szempontjából több teljesítményszinttel is lehet találkozni. Az 50 kW-os oszloptól kezdve a 175 kW-os teljesítményűig bezárólag. Az első 60 lokációban még az idén megjelennek a töltők, míg a maradék kúton a jövő évben. Pontosabb menetrend vagy részlet egyelőre nem ismert. Erről vélhetően később nyilatkozik majd a TotalEnergies.

Azonban itt nem áll meg a TotalEnergies, hiszen 2023-ra további bővítést tervez 200 benzinkútján, ahol ultragyors töltők jelennek meg 175-300 kW teljesítménnyel. Végső soron a Total azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Franciaországban legalább 150 kilométerenként tudjon villámtöltési lehetőséget biztosítani ügyfeleiknek.

„Az olaj- és gázüzletágainkból származó bevételeinknek köszönhetően jelentős mértékben fektethetünk be az elektromos járművek töltési infrastruktúrájába, ezzel felgyorsíthatjuk átalakulásunkat ezen a területen is.” – Alexis Vovk marketingvezető

A Total Energies egyébként igencsak belehúzott az európai töltőtelepítésekbe, hiszen például Amszterdamban ők nyerték meg a 2200 köztéri töltő telepítését jelentő hálózat megépítését, de hasonló megállapodások már megvannak Párizs és London esetében is. A vállalat a a tervek szerint 2025-re közel 150 000 töltő működtetéséért lesz felelős.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!