Épül a Tesla kamion első Megacharger töltőállomása

0

A Tesla megkezdte a nevadai Gigafactroy mellett az első Megacharger töltőállomásának a telepítését a közelgő Tesla Semi kamion érkezésére.

Kis Pénz Kis Foci – Nagy akkupakk nagy töltő. A Tesla vezetője Elon Musk arról híres, ha valamit kitalál, akkor azt meg is valósítja. Nincs lehetetlen, mondjon bárki, bármit az ötletről. Sok ilyen történ már Musk esetében és az akkumulátor-alapú elektromos kamion ötlete is ilyen. Számos, napjaink fontos (és valamennyire szakértő) személye mondta ki, hogy ez a fajta szállítmányozási forma és ezzel együtt a Tesla Semi kamionja nem lehet életképes. A leghíresebb, erről nyilatkozó ember Bill Gates volt:

„A probléma az, hogy az akkumulátorok nagyok és nehezek. Minél nagyobb súlyt próbálsz mozgatni, annál több elemre van szükséged a jármű áramellátásához. De minél több akkumulátort használsz, az annál nagyobb tömegű lesz – és annál több energiára lesz szükséged.”

Az így gondolkodók szerint nem az elektromos meghajtás a kérdés, hanem az energiaellátás, amit inkább a nagy távolságú teherszállítás esetében hidrogén-alapúra kell megtervezni. A jövő eldönti ezt a kérdést, az azonban biztos, hogy az akkumulátor-alapú elektromos kamion itt van az ajtóban. Élükön olyan gyártókkal, mint például a Volvo, a Renault, vagy éppen a Mercedes-Benz az eActros személyében.

A Tesla Semi sem maradhat ki a buliból. Ám működéséhez szükséges a kiszolgáló infrastruktúra, ami jelen esetben itt a töltőhálózatot jelenti elsősorban. Korábban volt róla szó, hogy a SuC hálózatot használná a kamion, sorba kötve 2, vagy több oszlop töltési teljesítményét. Végül dedikált töltőhálózat kiépítése mellett döntött Musk, ez a Megacharger.

A Megacharger töltőállomás hálózat lényege ugyanaz, mint a személyautók esetében. Egy országos töltőhálózat a gyors és biztos átutazásért. A Tesla szerint egy Megacharger töltő 1 MW teljesítménnyel tudná tölteni a rákötött Semi akkupakkját, vagyis 30 perc alatt 400 mérföldet (643 km) hatótávot biztosítana az elektromos Semi kamionnak.

Sajnos sok előrelépés nem történt az ügyben a hálózat bejelentése óta. Tegnap azonban (október 12) egy igen jó hír került fel a Twitterre. A poszt szerint épül az első Megacharger állomás, a nevadai Gigafactory mellett.

Az egyes töltőoszlopok melletti kialakítás megfelel a kamionoknak, megkönnyítve azok ráállását a töltőkre. A töltésre használt saját szabványuk már 2019-ben bemutatásra került a Tesla részéről, melyben a CCS szabványért is felelős CharIN vállalat is segédkezett. A Teslán kívül a CharIN már az Electrify America, ABB, paXos és a Staubli töltőüzemeltetőkkel is dolgozott együtt nagy teljesítményű töltők megalkotásán, teherautók számára. (HPCCV – High Power Charging for Commercial Vehicles).

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!