Elképesztő összegből épít akkumulátor újrahasznosító üzemet a CATL

0

A CATL sem hagyja magára az általa gyártott akkumulátorokat. Nagyjából 4,3 milliárd euróból épít akkumulátor újrahasznosító üzemet a CATL Kína középső részén.

Nagyjából egy hónapja írtunk róla, hogy a kínai CATL egy újabb hatalmas akkugyárral készül. Természetesen hazai pályán, Yichun mellett (Jianxi tartományban). Az üzem várhatóan 867 000 négyzetméteres lesz és 30 hónapon belül meg is akarja építeni azt a CATL akkumulátorgyártó. Az üzem a brutális méretein túl a bekerülési költségével is nagyot alakít, hiszen a becsült ára az üzemnek 2 milliárd dollár.

Mivel az elektromos autózás ma nem csak egy hóbort az autógyártók részéről, hanem maga a jövő, éppen ezért a felelős vállalatként a legyártott akkumulátorok utóéletéről is gondoskodni kell. Nagyjából 10-15 év múlva ezek a pakkok a kezelendő probléma kategóriájába fognak tartozni. Persze ezek a kiszolgált akkupakkok java megy az energiatároló rendszerekbe, de azért lesz mit eltüntetni.

Ezen gondolat mentén a CATL egy újrahasznosító üzemet épít, szintén Kínában. Méghozzá annak középső részén, Hubei tartományban. Az itt megépülő gyár egy vegyesvállalat gondnokságában épül és üzemel, melyet a CATL és a Hubei Yihua Chemical Industry hoz létre. A fő cél az olyan értékes alapanyagok, mint a lítium, vagy a kobalt kinyerése az öreg akkucellákból és azok minél nagyobb arányú újrahasznosítása.

Az információk egyelőre nem hivatalosak, de jó szokásához híven a Reuters most megtudott pár dolgot, melyek később kerülhetnek megerősítésre. A hírforrás szerint a CATL nagyjából 4,3 milliárd eurót (32 milliárd jüan) tervez elkölteni az újrahasznosító üzem megépítésére. Ha ez igaz, akkor ennek költségvetése a duplája lehet a bevezetőben is tárgyalt akkugyárénak. A CATL jelenléte elég újszerű az újrahasznosítási iparágban, ám a megjelenésükben vélhetően az is szerepet játszott, hogy a kínai kormányzat is elkezdte támogatni és promotálni az akkumulátorok újra felhasználását.

A CATL arról ismert, hogy a világ egyik vezető akkumulátorcella gyártója. A csoport sikere elsősorban a hazai piacon elfoglalt erős pozíciójának köszönhető. Az év eleji információk szerint a CATL ezt a pozícióját szeretné megvédeni azzal, hogy tömegesen bővíti termelési kapacitásait. Ez idénre 230 GWh, 2025-re 1200 GWh legyártott kapacitásban mutatkozik majd meg. Az idei év után 2022-ben 380, 2023-ban 540 és 2024-ban 830 GWh kapacitás elérését jelenti.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!