Biden több milliárd dollárból építene töltőhálózatot Amerikában

0

Többször említettük, hogy a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden elkötelezett híve a környezetvédelemnek és a fenntartható gazdaságnak. Utóbbiak egyik alapvető eleme az elektromos autózás és annak elterjesztése, leginkább a belsőégésű motorral szerelt darabok rovására.

Az Egyesült Államokban is egyre nagyobb mértékben terjednek az elektromos autók, azonban, ha összevetjük a számokat mondjuk Kínával, akkor azt láthatjuk, hogy Amerikában csak nagyjából harmad annyi az elektromos autók aránya az új autós eladásokban. Ez pedig nem igazán tetszik Joe Biden elnöknek.

Nemtetszése igazából jó hír. Főleg, hogy az Államok pénztárcáját igen erős mértékben hajlandó kinyitni Biden, hogy ezt a lemaradást behozza. Ennek több jele is megmutatkozik, melynek mostani eleme egy közel 1 trilliárd dolláros (forintban nem is írnánk le, elképesztő összeg) fejlesztési csomag bejelentése, ami a következő 8 évet fogja átölelni. Ebből 7,5 milliárd dollár jut az elektromos autók töltőhálózatának fejlesztésére és kiépítésére, szerte az Államokban. Ez lesz az első olyan program, amit a kormányzat kezdeményez és nem egy magánvállalat (pl.: Electrify America).

A töltőfejlesztés 7,5 milliárdos költségvetésén túl további 2,5 milliárd jut zéró (helyi) emissziós buszok és másik 2,5 milliárd alacsony kibocsátású buszok és kompok üzembe állítására.

Joe Biden elnök tehát egy igen nagyvonalú bejelentést tett a fenti összeggel, mely az elnök szerint tovább segíti az amerikai gazdaságot. A törvényjavaslat célja új munkahelyek teremtése, az Egyesült Államok erősebb globális versenytársává tétele, valamint az elektromos autók területén tevékenykedő vállalatok közötti verseny fokozása, az infrastruktúrához kapcsolódó egyéb fontos technológiák mellett. Biden elnök szerint ez a beruházás elősegítheti az amerikai elektromos autók piacának növekedését, hogy versenyre kelhessen Kínával.

Az idei év tehát eddig nagyon jól alakul az elektromos meghajtás számára az Egyesült Államokban, ami az év eleji Biden-bejelentés után ismét egy örömteli történés. Januárban ugyanis Joe Biden bejelentette, hogy a a teljes Szövetségi autóflottát elektromos meghajtásúra fogja lecserélni, ami közel 645 000 járművet jelent. Ebben benne van 245 000 civil, 173 000 katonai és 225 000 postai jármű. A csere végrehajtására nincs kitűzve céldátum, de hogy meg fog történni, az nem kétséges.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!