Az elektromos autók gyártásának kulcsa az akkumulátor, melyből napjainkban nem lehet eleget gyártani. Az egyes gyártói kapacitások szinte rögtön lekötésre kerülnek. Viszont az sem járható út, hogy a növekvő piaci versenyben lemaradjon egy márka, mert akkor a leendő vevők máshova viszik a pénzüket. Az európai autógyártók között a Renault is nagy tervekkel készül a közeljövőben, így minden akkumulátorkapacitást meg kell szereznie, amit csak lehet. Persze ez csak az egyik lehetőség, akár akkugyárat is lehet építeni, viszont ennek költségei hatalmasak, ám hosszú távon gondolkodva ez lehet az igazi irány.

A Renault mostani sajtónyilatkozata értelmében ők az utóbbit választották, vagyis saját akkugyárat építenek. Ehhez persze partnert is kellett találniuk, ez a kínai Envision AESC lett és a tervek szerint a Renault egyik franciaországi gyárát (Douai) bővítenék ki a szükséges épületekkel. Korábban a Reuters és a Bloomberg is megírta az akkor még pletyka-szinten álló helyszínt, ám ez most már hivatalos. Az építkezés több ütemben zajlana le. Az első körben 2024-ig fejeznék be a tervezett építkezéseket és utána évi 9 GWh kapacitás legyártását irányozzák elő. Ezt követné egy második ütem, mely 2030-ig valósulna meg, akkorra az éves gyártói kapacitás 30 GWh-ra emelkedne.

Azonban itt nem áll meg a Renault és az Envision-ön túl a Verkor vállalattal is partnerségre lépett, szintén akkumulátorgyár megépítése céljából. A partnerség jegyében a Renault megvette a most még csak startup formában működő Verkor részvényeinek 20 százalékát. Ezen összefogás keretein belül szintén Franciaországban épül majd meg egy akkumulátorgyár, ahol a Renault Csoport járműveiben készülnek akkucellák. Itt is két lépcsőben valósul meg a gyár. Az első körben 2026-ig 10 GWh, majd a második körben 20 GWh kapacitás előállítása lett betervezve, utóbbi 2030-ra valósulna meg. A fenti két együttműködés és az ElectriCity néven bemutatkozott projekt összesen 4500 új munkahely megvalósulását okozza majd Franciaországban.

A most bejelentett megállapodások nem veszélyeztetik a Renault már megkötött üzleteit, melyek többek között az LG Energy Solution-nel kötött. Ezen megállapodás biztosítja többek között a hamarosan érkező, tisztán elektromos Megane celláit is.

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!