2,9 milliárd euróval támogatja az Unió az európai akkumulátorgyártást

0

Az Európai Unió is egyre fontosabbnak tartja az elektromos járműgyártási projektek támogatását. Ilyen projekt az a 2,9 milliárd eurós alap is, melyet az akkumulátorgyártás támogatására hoztak létre. Most pedig azt is nyilvánosságra hozták, hogy kik is részesülnek majd az alap támogatásából.

Az alap célja az Európai Unióhoz tartozó országokon belüli akkumulátorgyártás, kutatás fejlesztés és újrahasznosítás támogatására. A következő években 2,9 milliárd eurónyi támogatást fognak biztosítani több gyártó számára is, ami mellé még hozzájön a 9 milliárd eurónyi magánberuházás támogatása is.

Az Európai Unió ezen projektek finanszírozásával támogatja az áttérést az alacsony károsanyag kibocsátású járművekr. A projektnek olyan nagyratörő vágyai vannak, mint például a jelenlegi legfejlettebb technológiák meghaladása. A pályázatokat elbíráló bizottság különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a vállalatoknak megítélt összeg összhangban legyen a projekt költségeivel és méreteivel. Igyekeztek csak a szükséges támogatást biztosítani, hogy a vállalatok arányos támogatásban részesüljenek.

A bizottság összesen 42 vállalat projektjeit hagyta jóvá, tehát ezek azok, amelyek részesülnek a támogatásból. A kiválasztott cégek közül a Tesla, a BMW és az FCA csoport a legfontosabb. Azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy egyes projektek mekkora összeget nyertek el.

A projektek 4 csoportba sorolhatók: nyers- és fejlettanyagok, akkumulátor cellák, akkumulátor rendszerek, újrahasznosítás és fenntarthatóság. A Tesla ezek közül 3 kategóriában is nyert támogatást, amit a Berlin mellett épülő Gigafactoryban fognak majd befektetni. Ahol a Model Y mellett gyártani fogják a cég által tavaly bemutatott 4680-as akkumulátorcellákat is.

Az FCA csoport és a BMW két kategóriában nyertek el támogatást. Továbbá találkozhatunk a nyertesek között olyan ismert nevekkel is, mint például a NorthVolt és a Rimac, akik szintén az Európában történő akkumulátorgyártáshoz kaptak forrásokat az alaptól.

Tehát a jövőben az akkumulátor gyártás és az ahhoz kapcsolódó egyéb iparágak egyre fontosabb szerephez jutnak az Európai Unió gazdaságában. Az elektromos autók és a megújuló energiaforrások elterjedésével pedig egyre inkább lesz meghatározó ez a szegmens.