Árat emelt a Model S,X és 3 esetében a Tesla

0

Nincs abban semmi meglepő, ha egy autógyártó néha csökkent, néha emel az árain. Ezeket a döntéseket sok háttérfolyamat határozza meg, főleg, ha egyes országok valutáira kell átszámolni. A Tesla is egy ilyen autógyártó és több ízben mozogtak árai fel és le. Utóbbinak nem igazán szoktak örülni, akik épp a csökkentés előtt vettek meg valamit, de ez sajnos ilyen.  Ezúttal azonban drágulásról kell beszámolnunk, ami egyaránt érinti a Tesla Model 3, valamint az S és X modelleket.

Európa számos pontján jelentették Tesla felhasználók, hogy az utóbbi napokban egy sajnálatos folyamat zajlott le a gyártó konfigurátorában, ami áremelkedést hozott magával. A Model 3 esetében volt a legkisebb a drágulás, itt 500 és 1000 euróval nőtt az autó ára, míg a Model S és Model X már nem úszta meg ennyivel, itt piactól függően 5000 euró is lehet a növekmény. Ennek következtében egy új Model S Németországban most 82 000 euróról indul.

A drágulás sok dolognak betudható, többek között az euró-dollár viszonynak, valamint annak, hogy az Egyesült Államokban és Németországban más mértékű adók vannak jelen. Érdekesség, hogy egy azonosan felszerelt Model S akár 30 000 dollárral is olcsóbb Amerikában, mint Németországban.

De vélhetően a jövőre esedékes utastér frissítés is ezen okok között kereshető. Ha ez a 2018 óta csak pletyka szinten ismert frissítés megvalósul, akkor a drágább Teslákba is megérkezne a vertikálisan elhelyezett központi kijelző, valamint a Model 3-ban bemutatott minimalista műszerfal is.

De képben lehet még a Palladium-projekt is, mint árfelhajtó tényező. Még nem tudjuk, hogy a Palladium milyen nagy változásokat fog hozni, de egyes információk szerint a modellfrissítés új akkumulátorokat és hajtásláncot fog tartalmazni, ami a Model S és a Model X következő, Plaid verziójának lehet az alapja. Az új hajtáslánc lehetővé teszi a Plaid verzióhoz szükséges három motoros konfigurációt, aminek köszönhetően javul a teljesítmény, továbbá hatékonyabbak is lesznek a jelenlegi társainál. A végleges számokat még nem ismerjük, de jelentős fejlesztésnek ígérkezik a projekt. Más források azt állítják, hogy a frissítésben ennél jobban átalakítják a modelleket, sőt, egy Tesla alkalmazott új Model S és Model X Palladium karosszériát említett, előre vetítve az autók külsejének megváltozását is.