550 000 autó is készülhet jövőre a Tesla sanghaji gyárában

0

Nem aprózza el a Tesla távol-keleti gyára a 2021-re előirányzott termelési számokat, már ha hihetünk a 36kr.com nevű oldal vonatkozó cikkének, ami nem kevesebbet állít egy belsős informátorra hivatkozva, mint hogy a Tesla a Giga Sanghai-ban legalább 550 000 autót kíván legyártani a 2021-es esztendőben. A 3. gigagyárban tehát ezek alapján 300 000 Model 3 és 250 000 Model Y készülhet majd, utóbbi gyártásának beindítására 2021 eleje van becélozva.

Kiváló eredmény ez egy olyan üzemtől, ahol nem is olyan régen indult be a termelés, most pedig már annyira benne vannak a rutinban, hogy exportra is gyártanak. Amikor a sanghaji gyár beindult, Elon Musk úgy tervezte, hogy ez a gyár csak a helyi (kínai) igények kiszolgálására jött létre, minden másra ott a fremonti gyár az Egyesült Államokban. Ehhez képest az elmúlt hetekben nem csak hogy igazolást nyert a hír, miszerint a gyár exportra is termel a Model 3-as típusból, de az első készletek már úton is vannak Belgium kikötői felé!

Az exportra gyártásból a Model 3 100 000, míg a Model Y 10 000 darabbal veszi ki a részét. Erről már a Wall Street CN írt, előbbi típus exportra gyártása az európai kontinensre már korábban igazolást nyert, ahogyan azt fentebb írtuk. A 10 000 darab Model Y kérdése már érdekesebb, leginkább abból a szempontból, hogy mi lesz velük, hova kerülnek? A dolgok jelen állása szerint a típus európai ellátottságáért a berlini üzem lesz a felelős. Elképzelhető, hogy a berlini gigagyár beindításáig Kínából elégítenék ki a Model Y iránti igényeket. Sajnos a Tesla egyik értesülést sem erősítette még meg, de hamarosan úgyis elválik, hogy mi igaz ezekből a hírekből.

Ha már Giga Berlin, el kell mondanunk, hogy maga az építkezés kiváló ütemben halad, de az engedélyeztetési eljárások jelentősen lassítják az átadást. A tervezett fényezőüzem miatt további 100 hektár fenyőerdőt kell kivágni, aminek engedélyeztetése nem egyszerű feladat. Elképzelhető, hogy az ilyen és ehhez hasonló problémák miatt tervezi a Tesla a Model Y bizonyos darabszámát átirányozni Európába.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!