Tovább szárnyalnak a Hyundai Kona Electric eladások

0

A Hyundai nagyot durrantott, amikor úgy döntöttek, hogy megcsinálják az eredetileg belsőégésű motorral megálmodott Kona tisztán elektromos változatát, ez lett a Kona Electric! A siker pedig nem maradt el a bemutatkozást követően, 2018-ban folyamatosan díjnyertes típus volt (például Best Car of the Year – Spanyolország, Év Gyártója, Év Autója, Év Családi Autója – Anglia). Az európai vásárlók öröme is teljes lehetett 2020 márciusában, amikor megkezdődött a Kona Electric gyártása a Hyundai csehországi (Nosovice) gyárában. A hivatalos sajtóanyag elmondása szerint ezzel a bővítéssel a Hyundai lett Európában a legnagyobb zéró helyi kibocsátású járműgyártó. A típus népszerűségét mutatja az is, hogy Magyarországon bekerült a MOL Limo flottájába is jó pár Kona Electric a 39 kWh-s akkupakkal szerelt kivitelből!

Sajnálatos hír volt a közelmúltból, hogy egy igen komoly, akár öngyulladással is járó hibáról derültek ki információk. Visszahívási akcióra került sor ezzel kapcsolatban, ami kezdetben csak a koreai piacot érintette, de tegnap már globális szintre terjesztette ki a Hyundai a visszahívást! Hogy ez végül gyakorolni fog bármilyen hatást a későbbi eladásokra, az kérdéses. Ami viszont kétségtelen, hogy a Kona eladásai eddig kiválóak voltak. Nézzük meg számokban ez mit jelent (a grafikon az Insideevs csapatának munkája).

Szeptemberben a Hyundai 8418 darab elektromos modellt adott el világszerte, ezzel látványos növekedést mutatva fel 2019 szeptemberéhez képest. Az eladások és a hajtásláncok megoszlása a Hyundai elektromos portfólióján belül az alábbi:

  • Tisztán elektromos járművek: 7736 (60,9 százalékos növekedés)
  • Plug-in hibridek: 682 (4,1 százalékos visszaesés)
  • Összes elektromos: 8418 (40,1)
  • Hidrogén-alapú üzemanyagcellás járművek: 512 (0,8 százalékos növekedés)

Típus tekintetében a Kona Electric a Hyundai legnépszerűbb elektromos autója, amit az alábbi számok is szépen mutatnak:

  • Hyundai Kona Electric: 7050 (42 678 az évben idáig)
  • Hyundai IONIQ Electric: 686 (11 000 az egész évben idáig)
  • Hyundai IONIQ Plug-in hibrid: 682 (6557 az egész évben idáig)

Teljes darabszám: 8418 (60 235 az egész évben idáig)

Az szeptemberi 512 darab eladott hidrogén-alapú üzemanyagcellás modellből (NEXO), 461 darab Dél-Koreán belül talált gazdára.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!