Megkezdődött Csehországban a Kona Electric gyártása

0

A Hyundai egyik legnépszerűbb elektromos autója a Kona elektromos változata, melyből egyre több látható a magyar utakon is. Ez a népszerűség pedig hamarosan még erősebb lesz, hiszen a Hyundai hivatalosan is megerősítette, hogy még ebben a hónapban beindul a típus gyártása a Nosovice-i gyárban.

Az első hírek a Kona cseh gyártásáról még tavaly nyáriak. Már akkor is 2020 első feléről írtunk, tehát a Hyundai nincs csúszásban a terv végrehajtásával. Idén január végén aztán jött a végleges megerősítés is a gyárbővítésről, hiszen az jelenleg is üzemel (az i30 és a Tuscon készül itt). A tervek szerint, ha beindul a Kona Electric gyártása, évi 30000 darabbal bővülhet a legyártott autók száma, amivel a Hyundai meg kívánja majd háromszorozni európai e-autós eladásait, ezzel együtt csökkenteni a várólistákat.

Már márkákhoz hasonlóan a Hyundait is érinti a jelenleg is tartó akkumulátorhiány, de elmondásuk szerint minden gyártási volumenükhöz le van szervezve az ellátás, leginkább a magyar SK Innovation és a lengyel LG Chem gyárakból. A dél-koreiai Ulsanban készülő Kona Electric hazai, LG Chem cellákat használ, míg a kínai összeszerelésű darabok CATL gyártmányúakat.

A hivatalos sajtóanyag elmondása szerint ezzel a bővítéssel a Hyundai lesz Európában a legnagyobb zéró helyi kibocsátású járműgyártó, számokban ez 80000 eladott darabot jelent 2020-ban. Ebbe a számba benne van az Ioniq és a NEXO hidrogénes SUV is.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!