Norvégia: 10-ből minden 6 újonnan vásárolt autó elektromos

0

Elképesztő mérföldkövet értek el Norvégiában. 10-ből minden 6 újonnan vásárolt autó elektromos meghajtású volt szeptemberben, sokan ezt a VW ID.3 megjelenésének tudják be.

Norvégia egyébként is szorgalmasan dolgozik azon, hogy minél zöldebb legyen a környezetük. Egy nagyon agresszív környezetvédelmi célt tűztek ki: azt szeretnék, hogy 2025-re minden autó elektromos legyen az utakon. 

Ha azt vesszük, hogy az elektromos autók az autópiac 3 százalékát teszik ki világszinten, ez mindenképpen egy ambiciózus törekvésnek számít, de mint láthatjuk, szorgalmasan és sikeresen haladnak e felé a norvégok. 

Az elektromos autózás piaca már 2018-ban is virágzott az országban, ebben az évben az eladott autók 31,2 százaléka volt elektromos, ez a szám 2019-re 42,4 százalékra emelkedett (ami, ha a plug-in modelleket is beleszámítjuk igazából 56 százalék).  A legnépszerűbb modell sokáig a Tesla Model 3 volt, ám 2019 végére ezt a pozíciót átvehette a Volkswagen. 

A kialakult világjárvány kérdőjelet tett az elektromos autó piaca mellé, ám végül Norvégiában mégiscsak 60 százaléka az eladott autóknak elektromos volt szeptemberben. 

A norvég nettavisen írása szerint:

„A Közúti Forgalmi Információs Tanács (OFV) adatai szerint a múlt hónapban 15 552 autót regisztráltak, és az elektromos autók összességében 61,5 százalékos piaci részesedéssel domináltak. Ez az eddigi legmagasabb részesedése az elektromos autóknak, amit valaha Norvégiában mértek.”

A Volkswagen új modelljének, az ID.3-nak a megjelenése minden bizonnyal sokban hozzájárult ehhez a szép számhoz, csak szeptemberben 1989 darabot adtak el belőle az országban. 

A Tesla népszerű modelljéről, a Model 3-ról sem szabad megfeledkeznünk, a szeptemberi hónapban ez is szép számot produkált, a maga 1116 eladott darabszámával. 

A harmadik igazán népszerűnek nevezhető modell a hónapban a Polestar 2 volt, amiből 937-et adtak el. 

Norvégia szépen halad abba az irányba, hogy mindösszesen öt éven belül csupán elektromos autók legyenek az utakon. Eddig is szép eladási számokat produkálnak az elektromos autók, ezen biztos csak javítani fognak a jövőben megjelenő új és izgalmas modellek. 

Hartyanszky Istvan
Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.