Hirdetés

Egyre több haszongépjármű teszi be a lábát az elektromos autózás világába: 2021-től az Opel tisztán elektromos hajtással is fogja kínálni Movano kisteherautóit. Szintén jövőre lesz elérhető a kisebb Combo Cargo elektromos változata, a már megrendelhető Vivaro-e modelleket pedig októbertől kezdik kiszállítani a vásárlók számára.

Amikor elkezdik gyártani a beharangozott típusverziókat, ki lehet majd mondani, hogy a német autógyártó teljes kishaszongépjármű kínálata elérhető elektromos változatban is.  „Az elektromos modellek bevezetése különösen fontos a kishaszongépjármű szegmensben”,mondta Michael Lohscheller, az Opel vezérigazgatója, majd hozzátette: „Akár az áruszállítás utolsó elemeként használják, vagy bármilyen munkához, a Combo, Vivaro, és Movano típusokkal a teljesen kibocsátásmentes vezetés lehetőségét kínáljuk vevőinknek a városokban számos egyedi igénynek megfelelve.”.

A Combo, a Vivaro, és a Movano rengeteg változatban elérhető: kisteherautó, billenő platós, dupla fülkés, dobozos, sőt, az egyedi igényeket is ki tudják elégíteni a cég partnereivel. A Combo Cargo egy kompakt furgon, a Movano pedig a legnagyobb a három haszongépjármű közül.

Az Opel nem tett közzé technikai adatokat az elektromos Movano bejelentésekor, de a testvérmodell, Peugeot e-boxer paramétereiből következtethetünk: a francia autógyár mostanában adott hírt 90 kW teljesítményről és két akkumulátorkapacitásról (37 és 70 kWh), ami várhatóan 200 és 340 kilométer megtételére lesz elegendő. A Combo Cargo esetében az Opel „elektromosított verzióról” beszélt, ami jelentheti egy hibrid, vagy egy teljesen elektromos modell megjelenését is. Itt a Citroën Berlingo Electric lehet segítségünkre, aminek 2021-ben fog megjelenni a teljesen elektromos változata, tehát valószínűsíthető, hogy a Combo Cargo esetében is ezt várhatjuk.

Eközben az Opel folytatja személyautóinak az elektromosítását is. A tisztán elektromos Corsa és a 2020 első negyedévétől elérhető Grandland X plug-in hibrid verziója után hamarosan meg fog jelenni a Zafira-e Life változata, ami egy tisztán elektromos modell lesz. Az új Mokka szintén kapható lesz elektromos változatban 2021 elejétől. Szintén jövőre lesz elérhető az Opel Combo Life, és az új Astra elektromos változata, tehát az autógyártó kilenc elektromos autótípust fog gyártani a legfontosabb kategóriákban 2021 végére.

„Azt ígértük, hogy ’Az Opel elektromos lesz’ – és most meg is valósítjuk. 2024-ig az összes modellünknek lesz elektromos változata.”, hangsúlyozta Lohscheller, aki szerint az Opel vezető szerepet tölt be a széndioxid kibocsátás terén. A márka vezetése szerint az átlagos kibocsátásuk már 2019 végére 20 grammal csökkent a 2018-as állapothoz képest.

A villamosítási stratégiájuk gyors megvalósításával párhuzamosan a rüsselheimi székhelyű vállalat elkötelezte magát a nagyszabású európai akkumulátorcella előállítás mellett. A PSA a Total tulajdonában lévő Saft vállalattal együtt tervezi egy közös vállalkozás elindítását, Automotive Cells Company néven. Céljuk egy világszínvonalú gyár létrehozása, ami nagy teljesítményű akkumulátorok fejlesztését és gyártását fogja végezni 2023-tól.

Az Opel elmondása szerint a kutatási és fejlesztési részleg már elkezdett dolgozni Bordeaux-ban, a kísérleti központ pedig Nersac-ban, szintén Franciaországban működik. A kutatási, fejlesztési tapasztalataik alapján a vállalkozás két nagy gyárban fogja elkezdeni a sorozatgyártást, a francia Douvrin-ban, és a német Kaiserslautern-ben.