Sorra zárnak be a spanyol szénerőművek

0

Spanyolország tizenöt széntüzelésű üzeméből hét június 30-án végleg leállt, melyet nemsokára további négy fog még követni. A cél egyértelműen idővel az összes szénerőmű végleges bezárása. Az ország már több, mint két és fél évvel ezelőtt leállította minden szénbányáját, mivel az Európai Unió megszüntette az ilyen kitermelésre adható támogatásokat.

A hét leállított üzem 4630 megawatt (MW) energiát állított elő és körülbelül 1100 ember számára biztosított munkahelyet. A négy másik üzemben, amelyet még bezárni terveznek további 800 munkavállalót foglalkoztatnak, valamint 3092 MW energiát termelnek.

Néhány szénüzem az egyetlen munkalehetőség az adott városban, ezért érthető módon ezen üzemek leszerelése munkanélküliséghez vezethet. Pont ezt elkerülendő, az Ökológiai Minisztérium megpróbál nyomást gyakorolni a villamosenergia-társaságokra, hogy új munkahelyeket hozzanak létre, külön hangsúlyt fektetve a zöld energiára.

Az EL Pais hírlap szerint:

“Úgy tűnik, hogy ezeknek a bezárásoknak nincsen semmi köze a spanyol kormány politikájához. Valójában a felelős minisztérium visszautasította, hogy egy olyan szövetséghez csatlakozzon, amely tagjai egy előre meghatározott időpont előtt szüntetik meg a széntüzelésű üzemeket. Ehelyett maga a piac, illetve a Brüsszelből érkező intézkedések együtt vezetnek a szén felhasználásának megszűnéséhez.”

Röviden összefoglalva, a szén már nem jövedelmező, illetve fenntartható. A négy nagyvállalat – a Naturgy, az Endesa, a Viesgo és az Iberdrola -, akiknek tulajdonában vannak a szén alapú üzemek, az európai környezetvédelmi irányelvek megsértésének elkerülése miatt döntöttek úgy, hogy felhagynak az üzemek működtetésével.

2018-ban Spanyolországban az összes villamos energia közel 15 százaléka széntüzelésű hőerőművekből származott. 2020 májusában ez már csak 1,4 százalék volt.

Tatiana Nuño, a Greenpeace környezetvédelmi civil szervezet energia- és éghajlat-változási szakembere elmondta:

“Amilyen ütemben és irányban a dolgok haladnak, véleményem szerint 2025-re elérhetjük a teljes szénmentességet.”

Spanyolország megközelítése a szénsemlegesség eléréséhez mindenképpen érdekes és különlegességnek számít. Nem kötelezi el magát az ország egy rögzített időpont mellett, de a piac, az európai irányelvek, és a kialakult világjárvány elindították és fenntartják ezt a szükséges folyamatot.

Hartyanszky Istvan
Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.