A Tesla Giga Berlin főépületének építése megkezdődött, az épület vázát alkotó oszlopok és gerendák vonattal érkeznek a helyszínre. A napokban az első szállítmányt lencsevégre is kapták figyelmes érdeklődők:

Hirdetés

Tobias Lindh fotóin építőipari oszlopok és gerendák láthatóak, melyeket a Tesla május közepe óta folyamatosan tehervonatokkal szállít a Berlin-környéki helyszínre.

Az amerikai e-autó gyártó januárban indította a projektet, ám csak a közelmúltban kezdtek kialakulni a csarnokok alapjai és a létesítmény építésének tényleges előkészítése is mostanában gyorsult fel. Ennek oka nyilván valóan az egész világot súlytó járvány.

Az építkezés első elemeinek megjelenése, valamint az alapozási munkákat végző építőipari személyzet megérkezése biztos jele annak, hogy kezdetét vette a munka, mostantól rohamtempóban fog haladni a gyár a késszé válás útján.

A Tesla nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy betartsa a tervezett határidőket a Giga Berlin projekttel, melyek szerint jövő júliusban már meg is kezdődhet itt a Model Y gyártása, ezzel pedig az említett típus fő bázisává válhat az európai telephely. Június 22-én megjelent a negyedik daru, amelyet nehéz anyagok hatékony emelésére és mozgatására használnak. Ezek a daruk illesztik a helyére a gerendákat és oszlopokat az építési folyamat során.

Az építőszemélyzet számos alapvető talajmegmunkálási folyamatot is elvégez annak érdekében, hogy megteremtsék az ideális alapokhoz szükséges viszonyokat ott, ahol a fő létesítmény állni fog. A Tesla előzetesen már engedélyt kapott ezen munkálatok megkezdésére. A képeken egy új lyuksor is feltűnik annak a területnek a vonalában, amely végül a létesítmény főépülete lesz.

Ennek a létesítménynek az építése során Musk csapatai most igazán megtapasztalták, milyen nehézségekkel is jár a gyárépítés. A projekt elején a vállalatnak a helyi polgárok ellenszenvével kellett megbirkóznia, melyek alapját környezetvédelmi aggályok képezték. Szerencsére a Tesla kommunikációja elég jónak bizonyult ahhoz, hogy a küldetés eredményesen folytatódhasson, így pedig koncentráltan vezethetnek be fenntartható energiát, és alternatívát kínálhatnak a személyszállításra is az európai szektorban. 

Jörg Steinbach gazdasági miniszter június 25-én meglátogatta a helyszínt. A német kormánytisztviselő, aki óriási támogatást harcolt ki az e-autógyártó számára, stílusosan Teslával érkezett, hogy megtekintse az előkészületeket. Steinbach a Tesla németországi jelenlétének egyik leghangosabb támogatója volt. Látogatása során, miután felidézte Brandenburg állam és az egész ország gazdasági előnyeit, a miniszter arról beszélt, hogy ő minden erőfeszítést megtett, hogy az építőipari folyamat előmozdítása érdekében mentességek biztosításával segítse az amerikai vállalatot.

Ha bejönnek az előrejelzések, a Giga Berlin évente 500 000 elektromos autót fog előállítani, és körülbelül 12 000 embert foglalkoztat majd. Alig egy év van a gyár tervezett megnyitásáig, a munkások gyorsan és hatékonyan dolgoznak, hogy ütemtervben maradjon az építkezés, a Giga Berlin külső burkolata pedig hamarabb a helyére kerülhet, mint azt gondolnánk.

Ide kattintva csatlakozz a Magyar Tesla Club fórumunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról!