Sikerül-e a Teslának is betörni az elektromos furgonok piacára?

0

A GM állítólag elindította az elektromos kisteherautó programját azzal a céllal, hogy legyőzze a Teslát ebben a szegmensben. A GM ezen terveit a Reuters jelentette:

„A General Motors Co. egy új elektromos kisteherautót tervez üzleti felhasználók számára, ezzel csatlakozva az Amazon.com Inc. és a United Parcel Service Inc. által kialakított csoporthoz, akik még hasonló járműveket terveznek.” Erről öt olyan személy számolt be a Reutersnek, akik ismerik a pontos terveket.

 A hírek szerint a gyártó terve a Tesla kirekesztése a piac ezen részéből:

„Az információk, melyek olyan emberektől származnak, akik ismerik a GM és a Ford terveit, elmondták, hogy a cégek, melyek profitjának jelentős része a kereskedelmi haszongépjárművek eladásából származik, nem akarják a piac ezen részének ajtaját nyitva hagyni a Tesla előtt, mint ahogyan az a személygépkocsik esetében megtörtént.”

A Tesla már számos szegmensét ellátta elektromos meghajtással az autópiacnak, és ugyanezt tervezi a teherszállító gépjárművekkel is, így a Tesla Semi-vel, ám elektromos kisteherautót még nem jelentett be.

Noha a GM-nek nem kell majd a Teslával versenyeznie a piacnak ezen területén, mégis számos kihívóra számíthat.

Jó néhány vállalat verseng a nagy csomagküldő társaságok – mint a UPS, a US Postal Service és az Amazon – szállító jármű flottájának az elektromos átalakítására.

Különösen figyelemre méltó, hogy az Amazon a Rivianba fektetett be, és 100000 elektromos szállító furgont rendelt meg a startup cégtől, míg a UPS 10000 elektromos jármű beszerzésével bízta meg a brit Arrival céget.

A többi versenytárs között szerepel a Nissan az e-NV200 modelljével, a Mercedes-Benz az eSprinterrel valamint a Ford 2022-ben tervezi egy Transit elektromos kisteherautó gyártását az Egyesült Államokban.

A hírek szerint a GM elektromos kisteherautója a BV1 névre fog hallgatni, amelyet a gyártó új Ultium akkumulátora fog hajtani. A gyártás megkezdése 2021-ben várható a cég detroiti gyárában.

Hartyanszky Istvan
Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.