Videón a Model 3 gyártósora Sanghajban

0

A Tesla nemrégiben kiadott egy hivatalos videót a kínai Shanghajban található Tesla Gigafactory 3 belsejében folyó munkálatokról. Nem vagyunk biztosak benne, hogy mikor készült a videó, de az építkezés stádiumából ítélve néhány hónapja lehetett.

A felvételeket látva ámulatba ejtő lehet sokak számára az a szervezettség, ami a gyár működésében tapasztalható, de azt tudni kell, hogy első osztályú, teljesen automatizált gyártósorokon zajlik a termelés a Tesla üzemeiben. A Tesla videója betekintést nyújt a hatalmas gépektől kezdve a hegesztőrobotokon és összeszerelő állomásokon át a festésig és az elemek végső összeillesztéséig. Végül pedig a Model 3 Made in China (MIC) protokoll szerinti minőségellenőrzése is látható.

Különféle jelentésekről lehet hallani, melyek szerint a Tesla rekord sebességgel gyárt autókat Sanghajban, körülbelül 3000 darabot hetente, ami évente nagyjából 150 000 legyártott modellnek felel meg.

Kezdetben az amerikai cég csak a Standard Range Plus akkumulátor-csomaggal szerelt változatot gyártotta itt (természetesen hátsókerék-hajtással), de a legfrissebb pletykák szerint a Model 3 Long Range verziójának gyártása is hamarosan megkezdődik Kínában.

Néhány infó a Tesla kínai Gigafactory üzeméről:

  • helyszín: Sanghaj, Kína
  • 100 százalékban leányvállalat (tehát nem közös vállalkozás az ország vezetésével)
  • az építkezés 2019 januárjában kezdődött
  • cél: a Model 3 és Model Y megfizethető verzióinak elkészítése 
  • az akkumulátor-cellákat különféle cégek, köztük a Panasonic szállítja a Teslának, az összeszerelés már a gyárban történik
  • várható gyártási kapacitás: az első szakaszban évente 150 000, a jövőben pedig évente 500000 e-autó
  • A Tesla 2019 decemberében mindössze 280 autót tudott naponta legyártani (10 órás műszakban), ez hetente nagyjából 2000 autót jelentett. A gyártási kapacitás azóta heti 3000 autóra emelkedett. 
  • A termelést 2020. február 10-én folytatták, egy hosszabb szünet után, amelyet a koronavírussal folytatott küzdelem okozott.

Kíváncsian várunk valamilyen hasonló anyagot a Tesla háza tájáról, mondjuk egy Model Y, vagy egy Cybertruck gyártásának lépéseiről, mostanában úgy is nagyon belejöttek a videókészítésbe, a napokban például láthattuk, hogyan gyártanak lélegeztetőgépeket.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”