A Tesla törvénymódosításra készül a Semi Truck népszerűsége érdekében Európában

0

A Tesla arra törekszik, hogy elérje az európai törvények olyan jellegű módosítását, hogy a Tesla Semivel történő áruszállítás lehetséges legyen vasárnap és ünnepnapokon is, ez pedig egy hatalmas előrelépést jelentene a Semi népszerűséget illetően. Számos európai országban törvény tiltja a 7,5 tonnánál nehezebb járművek és a félpótkocsik közlekedését 00:00 és 22:00 óra között vasárnap és ünnepnapokon egész évben. Kisebb-nagyobb eltérések és kivételek vannak országonként a törvényt illetően, azonban mindenhol azonos a célja: a levegő minőségének a javítása és a zajszennyezés csökkentése.

Azonban az elektromos teherautók se a zajszennyezéshez, se a légszennyezéshez nem járulnak hozzá, így a Tesla és más elektromos teherautó gyártók jogosan fel vannak háborodva, amiért a törvényt rájuk is alkalmazzák.

A törvény azonban nem tesz különbséget a motorok típusai között, egyszerűen minden teherszállító járműre érvényes. Így tehát törvényi módosításra van szükség ahhoz, hogy ezek az autók közlekedni tudjanak szombaton is.

A német Business Insider szerint a Tesla már megkörnyékezte a német hatóságokat a törvénymódosítás céljából. A következő rész eredetileg németül jelent meg:

A Business Insider információ szerint a Tesla küldöttsége múlt csütörtökön Berlinbe utazott, ahol bizalmas megbeszélésen vett részt a Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúráért (BMVI) felelős parlamenti államtitkárral, Steffen Bilgerrel. A megbeszélés eredetileg több témát érintett. Azonban egy bizonyos ponton a társaság képviselői az elektromos teherautók irányába terelték a beszélgetést és látványos törvénymódosításra szólították fel az államtitkárt: az új környezetbarát teherautók generációját mentesíteni kell a vásárnapi vezetési tilalom alól. Azt a szabályozást kell eltörölni, amely a járművezetőknek eddig lehetővé tette, hogy legalább egy napon a hétből ne kelljen teherautók sorait kerülgetniük.

A Szövetségi Közlekedési Minisztérium megerősítette, hogy a Tesla megkereste őket, és hogy a változtatás lehetőségét jelenleg vizsgálják: A BMVI-ben a Tesla képviselői és Bilger úr között folytatott beszélgetés során megvitatták a fenntartható modern mobilitás erősítésének lehetőségeit, különös tekintettel a logisztikai területeire.

Amikor 2017-ben a Tesla bemutatta a Semi teherautót, 2019-es megjelenést ígértek. Azonban ez átcsúszott 2020-ra, viszont úgy tűnik, idén tényleg megérkezik a Tesla első elektromos teherautója.

Azonban nemrég megerősítette a Tesla, hogy ez csak „limitált számú gyártást” foglal magába. A megjelenést követően a Tesla azt is megerősítette, hogy egy európai változatot is terveznek majd a jövőben bemutatni a Semi teherautóból!

Múlt héten pedig biztosra vehető információk megerősítették, hogy megkezdődött a Semi sorozatgyártása a nevadai Gigafactoryban.

A teherautó megjelenése és piacra dobása minden bizonnyal egy nagy üzlet lesz a Tesla számára. Már most biztosra vehető, hogy a hosszú távú fenntartási költsége jóval alacsonyabb, mint egy hagyományos teherautóé, és feltehetően ez már elegendő lesz ahhoz, hogy számos szállítással foglalkozó céget meggyőzőn a Tesla.

Ha pedig ehhez hozzá számoljuk azt a tényt is, hogy amennyiben a törvénymódosítást sikerül elérnie a cégnek, a Semi éves szinten 50 nappal többet lesz használható, mint egy belsőégésű motorral szerelt teherautó, akkor majdnem biztosra vehető, hogy óriási népszerűsége lesz majd a Seminek (feltéve, hogy kiépül hozzá a megfelelő töltőhálózat is – a szerk.).

Amennyiben ez megtörténik, biztosra vehető, hogy a Tesla az áruszállítás terén is óriási előnyhöz jut, emiatt még inkább rá lesz kényszerülve a többi gyártó is az elektromos teherautók gyártására. Azonban, ahogy a személygépkocsik terén, úgy a teherautók terén is már most hatalmas előnye van a Teslának a többi gyártóhoz képest.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!