Hirdetés

A Tesla alkatrészkatalógusának legutóbbi frissítése alapos okunk van feltételezni, hogy a Model 3 új légrugós felfüggesztést fog kapni. A Tesla már a múltban is beszélt erről, de a megvalósítást elnapolták.

A Model S és X esetében a Tesla kifejlesztett egy úgynevezett „Smart Air Suspension” opciót, ami egy okos légrugós felfüggesztést jelentett, ez pedig azóta már az alapfelszereltség része lett. A gyártó weblapján található leírást idézve:

Felvértezi az autókat egy olyan képességgel, hogy tudja a hasmagasságát változtatni a jobb irányíthatóság, hatékonyság és utazási komfort érdekében. A középkonzol segítségével emelni vagy csökkenteni lehet az autó hasmagasságát, amikor éppen erre van szükség, legyen ez havas út, nagyobb sebesség vagy akár csak a kiszállás megkönnyítése érdekében. Az autó pedig GPS alapján megjegyzi a helyet és következő alkalommal automatikusan változtatni fogja a beállított szintre az autó magasságát.”

A Model 3 2017-es megjelenésekor Elon Musk, a Tesla CEO-a azt ígérte, hogy hat hónappal később az autó egy új felfüggesztést fog kapni, ami a duplamotoros változattal egyszerre jelenik majd meg.

Idővel azonban a Tesla számos gyártási problémába ütközött a Model 3 esetében, és feltehetően emiatt késett a légrugók megjelenése is. A dupla motoros változat több mint egy évvel később jelent meg és nem kapta meg a légrugókat sem, de ennek ellenére a Tesla dolgozik rajta.

2018-ban egy versenypályán sikerült lencsevégre kapni egy légrugóval felszerelt Model 3-at, de azóta sem érkezett meg a boltokba ez a modell.

Tavaly nyáron végül Musk megerősítette, hogy a légrugós felfüggesztést egyelőre nem tervezik bevezetni a Model 3 esetében. Hat hónappal később viszont úgy néz ki, a Tesla mégis csak meggondolta magát és ismét a terv része lesz, mivel az alkatrészkatalógusban megjelent a „Model 3 AWD Air Suspension” bejegyzés.

Az alkatrészkatalógus változását az Electrek olvasója, Joey Grondin vette először észre. Ez azt jelenti, hogy a Tesla új alkatrészeket tesz és meglévőket változtatja a Model 3 esetében, hogy ezt a modellt is fel tudják szerelni légrugókkal.  

A múlt hónapban a Green néven ismert Tesla-hekker számos hardveres frissítésre utaló jelet fedezett fel a Tesla kódjában, beleértve újfajta felfüggesztést is, azonban részletesebb információkhoz nem jutottunk akkor.

A most megjelent bejegyzés az alkatrészkatalógusban azonban egy újabb árulkodó jel és egyre valószínűbb, hogy új, légrugós változat érkezhet a Model 3-ból. Múlt évben a Tesla új változatot adott ki a Model S és Model X-ben található légrugókból. Akkor a cég így kommentálta a fejlesztést:

„Fejlesztettük az S és az X modell légrugózásos rendszerét is teljesen adaptív csillapítással, így teremtve egy ultra-párnázott érzetet az autópályán való utazás közben és az Autopilot használata közben, valamint rugalmas és megbízható érzetet dinamikus vezetés közben.”

Mindemellett az autógyártó a következőket mondta a teljesen adaptív csillapítással kapcsolatban:

Az utazási komfort és a vezetési kényelem jelentősen javult a nagy sebességű vezetés közben. Mind a Standard, mind a Sport mód frissített felfüggesztési algoritmusokkal rendelkezik, hogy 160 km/h (100 mph) feletti sebesség esetén is jól alkalmazkodjanak. Az adaptív felfüggesztés beállításához navigáljon a Vezérlők > Felfüggesztés menüben. Mint mindig, kérjük vezessen felelősségteljesen.”

Ezen új felfüggesztések a Model S és X esetében 2019 áprilisától elérhetők és egyelőre nincs hivatalos megjelenési dátum a Model 3-ra vonatkozóan.

Frissítés: Elon Musk időközben határozottan cáfolta, hogy a Model 3 légrugóval való felszerelése napirenden lenne, az alkatrészkatalógusban megjelent változások ellenére.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.