Tordán húsz tisztán elektromos autóbusz állt forgalomba

0

Hétfőn a romániai Tordán munkába állt húsz elektromos autóbusz, így az erdélyi város lett az első település az országban, amely a teljes tömegközlekedését környezetbarát módon oldja meg. 

A járműveket uniós forrásokból vásárolták, és egy új cég üzemelteti őket, mely száz százalékban a város tulajdonában van. A település polgármestere, Cristian Matei a közösségi oldalon azt írta: az új közszállítási eszközök egy megemelt utazási kényelmet biztosítanak az utasoknak. Bebizonyítottuk, hogy ha igazán meg akarjuk oldani az emberek problémáját, meg lehet találni a hatékony megoldásokat.

A tordaiak cseh gyártmányú elektromos buszokat vásároltak: tízet a Sor EBN 10 és ugyanannyi a SOR EBN 11-es típusból. Ezek 120kw-os akkumulátorokkal vannak felszerelve és egy töltéssel 250 kilométert tudnak megtenni. A húsz jármű összesen 10,6 millió euróba, vagyis 3.5 milliárd forintba került. Van bennük térfigyelő kamera, wi-fi, rámpa a mozgássérült utasoknak, légkondicionáló és elektromos jegykezelő rendszer is.  

Az első napi üzemelés problémamentesen zajlott, és ami még fontos, a jegyek és bérletek ára sem drágult a Kolozs megyei városban.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!