A tisztán elektromos meghajtás nem csak az járműiparban hasznos, hanem a kompok is egyre gyorsabb ütemben állnak át a tisztán elektromos meghajtásra. Nagy előnyük, hogy újra és újra ugyanazt az utat és távolságot teszik meg, éppen ezért könnyű előre tervezni a hatótávval és a töltési megoldásokkal is.

Hirdetés

Norvégia első teljesen elektromos kompja két éve szállítja az utasokat és az autókat. Az “Ampere” névre hallgató komp igazán meggyőző adatokkal tud szolgálni a működésének megkezdése után. 95%-al csökkent az emisszió az üzemanyagköltség pedig közel 80%-al. Az ilyen hírek hallatán pedig egyre népszerűbbé vállnak a tisztán elektromos kompok.

Az eddigi legnagyobb elektromos komp “Ellen” névre hallgat és két Dél-dániai sziget, Fynshav és Søby között mozog. A kompot két elektromos motor és egy 4.3 MWh-s akkumulátorcsomag működteti. Az egész hajó 60 méter hosszú és 13 méter széles, a gyártó (Leclanché) szerint a komp évente 2000 tonnányi széd-dioxid, 42 tonnányi nitrogén-oxid, 2,5 tonnányi szemcsés anyag, és 1,4 tonnányi kén-dioxid atmoszférába jutását akadályozza meg.

Jelenleg “Ellen” a legnagyobb elektromos komp, de egyre nagyobbak érkeznek. Tavaly jelentették be, hogy hamarosan két óriási tisztán elektromos komp fog működésbe állni Kanadában. Az egyik 68 méter hosszú, 25 méter széles míg a másik 98 méter hosszú és 25 méter széles lesz. A tervek szerint ezek 2021-ben kezdhetik meg a működést.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/