Önvezető elektromos buszok kapcsán eddig csak legfeljebb 5-10 személyes kis “fülkékről” beszélhettünk, amik a különböző pilot projektek szempontjából teljesen megfeleltek a célnak: adat és tapasztalatgyűjtés.

Hirdetés

Ám úgy tűnik, elérkezett az idő, hogy egy valódi méretű busz is beálljon az önvezető típusok sorába. A gyártó pedig nem meglepő módon a Volvo, pontosabban annak személyszállító üzletága a Volvo Buses. A busz egy közös munka eredménye, amit a szingapúri Nanyang Technological University (NTU) kutatóival együtt valósítottak meg a Volvo mérnökei. A 12 méteres Volvo 7900 típusú busz 36 ülésén összesen 80 utast tud szállítani, míg villámtöltési képességekben sem gyenge, 300 kW teljesítményt tud fogadni a buszra rácsatlakozó pantográf segítségével. A villámtöltőt az ABB szállítja.
Természetesen ezt a buszt is kell majd élesben tesztelni, amik előre meghatározott útvonalakon történnek majd. A busz a önvezető képességeinek szoftverét, a Volvo Autonomous Research Platformot futtatja majd, olyan kulcsfontosságú komponensekhez csatlakoztatva, mint a GPS, vagy éppen a LIDAR (light detection and ranging sensors) rendszer érzékelői. De a buszon jelen vannak sztereó látású kamerák is, amelyek 3D-s képeket készítenek, valamint egy fejlett globális navigációs műholdrendszer, amely valós idejű mozgási adatokat használ. Ez olyan, mint bármely globális helymeghatározó rendszer (GPS), de több forrásból gyűjt be adatokat, hogy a helypontosság legfeljebb egy centiméteres legyen.

Regisztrálj az új fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. Regisztrálj még ma! “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/