Az elektromos forradalom úgy tűnik kirobbant és nem is nagyon lesz megállítható

0

Közeledik a fordulópont az elektromos-autózásban, ráadásul egyre gyorsabban.

A téma jelenkori újraálmodója, a Tesla víziója szerint eljön hamarosan a nap, amikor nem lesz már belsőégésű motor az autóinkban. Úgy tűnik, ez az álom lassan, de biztosan elkezdett beérni és a bolygó egyre több országa és autógyára kezdi belátni, van potenciál ebben a vízióban.

De mikorra várhatjuk a fordulópontot? Nézőpont kérdése, de akár az idei évet is alapul vehetjük, hiszen soha ennyi új tisztán elektromos, vagy hibrid modell nem került bejelentésre. Mások szerint még legalább egy évtized, mire a változás jelentős lesz a mindennapokban. Épp ma számoltunk be arról, hogy ismét csúcsot döntött az októberi e-autó eladása Európában.

Mielőtt megnéznénk ezeket az előrejelzéseket, érdemes meghúzni a vonalat, ahonnan kijelenthetjük, megéri áttérni az elektromos autózásra a hagyományos fosszilis üzemanyagok ellenében. Elsőre talán a legalább 300km hatótáv az elvárható, egyetlen töltéssel. Felmérések szerint ez az a táv, ami miatt már lenne sok aggódó tekintet az e-autók kormányai mögé beülni tervezőknek. Na és természetesen a bekerülési költségek. Jelenleg elég húzós felára van egy elektromos autónak a hagyományossal szemben, ami sok embernél sajnos anyagilag nem megengedhető különbség.

A következő modellek már lassan megközelítek ezeket a kívánalmakat: Nissan Leaf, Chevy Bolt, Tesla Model 3 és ez a lista csak bővülni fog a közeljövőben. Ezért is gondolják egyes elemzők, hogy 2020 körül már látható lesz a fejlődés és a bekerülési költségek is nagyjából ugyanazok lesznek, mint egy belsőégésű motornál. Ekkora az előrejelzések szerint az elektromosok aránya 35% lesz a teljes forgalomban levő gépjárműparknak.

Nem meglepő módon az olajtársaságok nem ilyen optimisták. A BP szerint 2035-re is csupán 6% lesz az elektromos autók aránya, míg más társaságok évtizedekkel később számítanak az áttörésre. Ennek mondjuk némiképp ellentmond például a Shell os az OMV álláspontja, aki már elkezdte telepíteni első töltőállomásait a hagyományos kutak árnyékába. Erről mi is írtunk itt, itt és itt.

[vc_video link=”https://youtu.be/7tdOBamS9VQ” align=”center”]

Apróbb jelek már látszanak és nem csak a gyártók irányából. Rengeteg város és ország indult el az elektromos jövő irányába, elég csak arra gondolnunk, hányan tervezik kitiltani területükről vagy az országukból a belsőégésű motorokat. A folyamatosan bővülő listát itt tudod elolvasni.

[ult_createlink title=” e-autósok közössége! ” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fe-cars.hu%2Fe-autosok-kozossege%2F||target:%20_blank|” link_hover_style=”Style_1″ text_color=”#06c100″ heading_style=”font-weight:bold;” title_font_size=”desktop:20px;”]

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!