Csökkent az elektromos autók iránti kereslet a Volkswagennél

0

Úgy tűnik, az elektromos autók iránti igények is áldozatául esnek a problémás gazdasági szituációknak, legalábbis egyre nagyobb az egy helyben toporgás. Egyre több gyártó számol be arról, hogy visszaesést látnak elektromos modelljeik iránt, ám érdekes módon vannak olyanok is, akik növekedésről számolhatnak be (Volvo).

A Volkswagen sajnos pont az előbbi csoportba tartozik, ugyanis nemrég derült ki az év első kilenc hónapjának eredményeinek közzététele után, hogy Európában 50 százalékkal csökkentek az elektromos járművek megrendelései. Erről pedig a VW pénzügyi igazgatója beszélt. A visszaesés jól tükrözi a bevezetőmben is taglalt helyzetet, ami az európai autópiacot jellemzi.

Hogy a visszaesés miként mutatkozik meg majd a következő negyedévek pénzügyi eredményeiben, az jó kérdés, de az év elején még jól ment a szekér a VW-nek is, amit jól mutatnak a most közzétett számok is az elmúlt hónapokról. A Csoport szerint az elektromos járművek kiszállításai 45 százalékkal nőttek a tavalyi évhez képest és az év első kilenc hónapjában elérte az 531 500-at. A VW elektromos járművek részesedése 9% volt a harmadik negyedévben, ami szeptemberig összesen 7,9% volt a teljes eladásból. A cég szerint továbbra is jó úton haladnak a (korábban már csökkentett) 8-10 százalékos éves cél elérése felé.

Európa volt a Volkswagen legnagyobb elektromos járműpiaca, több mint 341 000 elektromos modellt (+61%) adtak el szeptemberig. Profit szempontjából Kína van a második helyen, 117 100 eladott modellel (+4%). Az Egyesült Államokban az elektromos járművek szállítása 74 százalékkal 50 300-ra nőtt.

Eközben Arno Antlitz, a Volkswagen pénzügyi igazgatója és ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy Európában 150 000-re csökkent az elektromos járművek megrendelése. Ez 50 százalékkal alacsonyabb a tavalyi 300 000-nél. A VW esetében az idén eddig eladott e-modellek 64 százaléka Európában kötött ki. Annak ellenére, hogy a tavalyi évhez képest jelentősen visszaestek az elektromos járművek rendelései Európában, a Volkswagen a harmadik negyedévben élénk mozgolódás volt. Antiliz az alacsonyabb keresletet az általános piaci trendnek tulajdonította.

A döntéshozók abban reménykednek, hogy a frissített ID.4 és ID.5, illetve a Csoport más modelljeinek eladásai átsegítik majd a vállalatot a nehéz helyzeten.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!