Növelte tisztán elektromos autói eladását a Volkswagen konszern

0

A Volkswagen-csoport az első félévben éves szinten mintegy 48 százalékkal, 321 600 darabra növelte a teljesen elektromos járműveinek szállítását. Így a BEV részesedése 7,4 százalékra emelkedett az előző év első hat hónapjához mért 5,6 százalékhoz képest.

A tavalyi év azonos időszakában 217 200 tisztán elektromos autót szállított le a konszern – emlékeztetett a közleményében a német vállalat.

Európában a VW-csoport 217 100 elektromos autót tudott idén leszállítani (2022 I. féléve: 128 900), ami 68 százalékos növekedés. Az USA-ban 29 800 tisztán elektromos autójával 76 százalékos növekedést ért el a konszern. A „különösen versenypiaci környezettel” rendelkező Kínában viszont mindössze 62 400 darab elektromos autót tudtak a németek kiszállítani. „A közelmúltban azonban a tendencia itt is pozitív volt” – mondta a Volkswagen.

2023 első negyedévében a csoport 141 000 elektromos autót szállított le – különösen Kínában, a VW akkor 25 százalékkal maradt el az előző évitől. Következésképpen a második negyedév erősebb volt, mint a nyitó negyedév, 180 600 kiszállítással. 

A Volkswagen márka 164 800 elektromos modellt szállított le június végéig, ami a konszern összes tisztán elektromos autójának több mint a felét teszi ki. Ezt követte az Audi 75 600 járművel, a Skoda 31 300, a Seat/Cupra 18 900 és a Porsche 18 000 járművel.

Modellek tekintetében a Volkswagen ID.4 és az ID.5 párosból adtak el a legtöbbet, mintegy 101 200 darabot, majd ezeket követte az ID.3 49 800 eladott járművel az első félévben. További érdekesség, hogy a legutolsó jelentések szerint Európában mindössze 28 000 ID.3-at regisztráltak az év első hat hónapjában.

„A teljesen elektromos szállítások 50 százalék körüli növekedésével az év első felében a Volkswagen-csoport szisztematikusan folytatja átalakulását. Európában piacvezetők vagyunk ebben a szegmensben, és piaci részesedést szereztünk” – mondta Hildegard Wortmann értékesítési igazgató.

Legfrissebb jelentések szerint azonban a Volkswagen háza táján jelenleg komoly gondok vannak a beérkező megrendelésekkel. Ugyanis az év első felében leszállított járművek nagy részét 2022-ben rendelték meg. A bennfentesek szerint egyes elektromos modellekre érkezik megrendelés, de akadnak olyan modellek ahol „szinte nulla” rendelés érkezett.

Wortmann is megerősítette, hogy jelentős visszaesés történt az elmúlt hónapokban, azonban nem közölt számadatokat. „Május óta ismét javuló tendenciát tapasztalunk a beérkező rendelések terén, miután az év eleji vevőink némi vonakodást tapasztaltak a csökkentett támogatási programok, részben a hosszú várakozási idők és a magas infláció miatt. Tekintettel a közelmúltban a szállítási idők jelentős csökkenésére, arra számítunk, hogy ez a pozitív tendencia a következő hónapokban is folytatódik.”

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!