2025-ben érkezik meg a lengyelek első elektromos autója

0

A lengyel Izera 2020 nyarán lépett a nyilvánosság elé azzal a céllal, hogy a mögötte álló állami vállalatok által pénzelve saját hatáskörben tervezzen és gyártson tisztán elektromos autókat. Az Izera márkanév mögött az ElectroMobility Poland (EMP) néven megalapított vállalat áll, melyről tudni kell, hogy egy állami irányítás alatt álló leányvállalat. Mindezt 2016 októberében alapított meg négy lengyel energetikai vállalat, a PGE Polska Grupa Energetyczna SA, Energa SA, Enea SA és a Tauron Polska Energia SA. Mindegyiküknek 25%-os részesedése van az ElectroMobility Poland vállalatban.

A Pininfarina stílusával és a Geely technikai tudásával az Izera rengeteg külső segítséget kap. A lengyelek első két modellje egy crossover és egy ferdehátú elektromos modell lesz. A Z100 névre keresztelt crossover az alacsonyabb árú Model Y riválisa lehet a jövőben, ami nagyjából 430 kilométeres hatótávval és 7 másodperces 0-100-as sprintidővel büszkélkedhet. Eközben az Izera ferdehátú modellje a T100 nevet kapta és szintén 430 kilométer megtételére lesz képes egyetlen feltöltéssel.

A vállalat vezetője, Tadeusz Jelec a következőképpen nyilatkozott a Pininfarina együttműködéséről: „Együttműködésünk célja, hogy kihasználjuk azt a stilisztikai DNS-t, amelyet az Izera prototípusainak 2020-as nyilvános bemutatásánál mutattunk be. Frissítjük a márka egyedi stílusnyelvét, hogy az alkalmazkodjon az elektromos járműveink által használt platform paramétereihez.”

Az Izera két újdonsága várhatóan 2025-ben érkezik meg a piacra. A gyártáshoz kiválasztott helyszín szerencsére Lengyelországon belül maradt, Jaworzno városa mellett, a sziléziai ipari régió déli részén, melynek magyar testvérvárosa is van. Méghozzá Szigethalom.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!