A Tesla „teljesen új” akkumulátorokat fogy gyártani Berlinben

1

A Tesla teljesen új akkumulátorokat fog építeni a berlini Gigafactory-ban, a Brandenburgi gazdasági miniszter, Jörg Steinbach elmondása szerint. 

Amikor Elon Musk először bejelentette, hogy a Tesla egy Gigafactory építését tervezi Németországban, már akkor említette, hogy a cég akkumulátorcellákat is fog gyártani a helyszínen.

A hónap elején azonban a Tesla benyújtotta a Gigafactory Berlin tervének új változatát környezetvédelmi jóváhagyás céljából a helyi önkormányzathoz, és a frissítésben az autógyár eltávolította a telephelyi akkumulátorgyár terveit.

Kétségeket keltett, hogy a Tesla a végén teljesen kihagyja az akkumulátorgyártást a Gigafactory Berlin terveiből. 

Néhány héttel később azonban, Jörg Steinbach gazdasági miniszter és a projekt egyik fő támogatója azt mondta, hogy a Tesla igenis tervezi az akkumulátorgyártást a Gigafactory Berlinben, és egy „teljesen új technológia” alkalmazásával fogja ezt kivitelezni.

A német rbb24 elmondása szerint:

„A hírek alapján, az új autó akkumulátorok, amelyeket a Tesla Berlinben akar gyártani, meg fogják haladni az összes korábbi akkumulátort. Az energiatárolás mögött egy „teljesen új technológia” áll. Az új akkumulátorok méretben kisebbek, viszont nagyobb energia tárolására képesek, ezáltal nagyobb hatótávolságot tesznek lehetővé. – mondta Jörg Steinbach (SPD) gazdasági miniszter. A Tesla szeptember végén tervezi részletezni az új akkumulátor specifikációit.”

Ez összhangban áll azzal, amit korábban hallhattunk a Tesla Roadrunner projektről, mellyel a cég új „millió mérföldes” akkumulátorcellákat tervez megépíteni házon belül fejlesztett saját technológiával. A cég várhatóan szeptemberben közli a terv részleteit a „Batter day” keretein belül.

Elemzőkkel folytatott konferenciabeszélgetés során a múlt héten Musk nem erősítette meg azt, hogy a Tesla saját akkumulátorcellákat fog előállítani a gyárban, viszont elárulta, hogy a cellák eredete „helyi” lesz:

„Nem mondhatunk túl sokat erről, kivéve talán annyit, hogy cellák termelése helyben fog történni, aminek célja a berlini gyár igényeinek kiszolgálása.” 

A Tesla által benyújtott legújabb tervek szerint az autógyártó várhatóan 2021 márciusáig befejezi a Gigafactory Berlin építési munkáit, hogy a Model Y gyártását, valamint esetleg a saját akkumulátorok előállítását legkésőbb 2021 júliusában megkezdhesse. 

Hartyanszky Istvan
Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.