Egy újabb kiváló árú elektromos autót mutatott be a Zeekr

0

A Geely elektromos autómárkája, a Zeekr bemutatta legújabb modelljét, a 7X SUV-t, ami akár az öreg kontinenset is meghódíthatja. A 4,82 méter hosszú elektromos SUV-ot szeptembertől kezdik szállítani Kínában, és várhatóan egy éven belül világszerte is elérhető lesz.

A Zeekr 7X a Chengdu Autószalonon mutatkozott be, és a hivatalos piaci bevezetése Kínában szeptember 20-án várható. A Zeekr 239 000 jüanos (kb. 30 400 euró) kezdő árat csatolt a 7X SUV-hoz, ami a modellt a márka második tömegpiacra szánt modelljévé teheti a 007 után. A Zeekr 7X elsősorban családok számára készült, és az eddigi prémium szegmensbe tartozó Zeekr modellekkel szemben jóval kedvezőbb árat kapott.

A 7X-et a Geely 800 voltos SEA platformjára építették, és kétféle hajtáslánccal kínálják: hátsókerék-hajtású, 310 kW-os szilícium-karbid elektromos motorral, valamint összkerékhajtással, további 165 kW-os első tengelyre szerelt motorral. A csúcsmodell 3,8 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra. Kétféle akkumulátoropció is elérhető: egy 75 kWh-s (LFP kémia) és egy 100 kWh-s (NMC kémia), amelyek hatótávja a kínai CLTC tesztciklus szerint 605 és 780 kilométer.

A kisebb LFP akkumulátor 10%-ról 80%-ra 10,5 perc alatt tölthető fel, míg a nagyobb NMC akkumulátor a CATL-tól származik.

A Zeekr 7X SUV vásárlói négy szín közül választhatnak: Arctic White (Jeges Fehér), Dawn Brown (Hajnali Barna), Nightfall Gray (Alkony Szürke) és Polar Night Black (Sarkvidéki Éjfekete). Az autót 19 vagy 20 hüvelykes kerekekkel szerelik, és a jármű tömege 2298 és 2475 kilogramm között van. A csomagtér kapacitása 616 liter.

Az új Zeekr 7X SUV intelligens autófunkciói között, amelyek Kínában különösen fontosak, megtalálható két Nvidia chip, egy LiDAR, valamint több HD kamera és milliméteres hullámú radar. Az infotainment rendszert egy Qualcomm chip működteti, és a vezetőfülke a Zeekr szokásos elrendezésével rendelkezik, két kijelzővel.

A Zeekr jelenleg hét új tisztán elektromos jármű (BEV) modell bevezetését tervezi 2026-ig. Ezek között szerepel egy minivan, a Zeekr Mix, valamint a Zeekr 007 kombi változata, továbbá egy másik minivan és négy elektromos SUV crossover. Az egyik ezek közül valószínűleg a 7X lesz. Ezek a tervek egy kiszivárgott Deutsche Bank prezentációból derültek ki.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!