A Volvo sem lesz teljesen elektromos autógyártó 2030-ra

0

A Volvo elektromos járművek iránti elkötelezettsége kérdésessé vált Jim Rowan vezérigazgató legutóbbi nyilatkozata után, melyben azt taglalja, hogy részben módosítja a 2030-ra kitűzött elektromos átállási tervét.

A Volvo az elsők között jelentette be a teljesen elektromos járműpalettára való átállásának tervét, majd számtalan gyártó úttörőként tekintett a svéd márkára. 2021-ben robbant a hír, miszerint 2030-ra a Volvo Cars tisztán elektromos prémium autógyártóvá akar válni. Azaz 2030-ra minden belsőégésű motorral szerelt autót, ideértve a hibrideket is, kivezetnének a kínálatból. „Teljes erőből arra koncentrálunk, hogy vezető szerepet töltsünk be a gyorsan növekvő prémium elektromos szegmensben” – legalábbis 2021 márciusában ezt mondta a Volvo korábbi vezérigazgatója és a Polestar igazgatóságának jelenlegi elnöke, Hakan Samuelsson.

Jim Rowan legutóbbi nyilatkozata azonban azt sugallja, hogy a hibridek továbbra is nagy szerepet játszhatnak a különböző piacok eltérő ütemű átállása miatt. Rowan szerint a hibridek „szilárd hidat” képezhetnek, miközben az elektromos járművek elterjedése eltérő ütemben halad világszerte​.

Ezért a Volvo részben módosítja a 2030-ra kitűzött teljesen elektromos átállási tervét. Bár Jim Rowan vezérigazgató továbbra is nagy híve az elektromos meghajtásnak, elismerte, hogy a világ különböző részein az átállás eltérő ütemben történik. Ennek megfelelően a hibridek továbbra is fontos szerepet játszhatnak a piaci igények kielégítésében, amíg a teljes elektromos átállás megvalósul. Továbbá Rowan kiemelte, hogy a plug-in hibridek és a mild hibridek nagyon népszerűek az ügyfelek körében, és a Volvo folytatja ezekbe a modellekbe való befektetést.

Ez a nyilatkozat azután hangzott el, hogy a Volvo elektromos járműértékesítése 2024 első felében az Egyesült Államokban 74%-kal csökkent. Ezzel szemben Európában az EV értékesítések 80%-kal nőttek, és az USA-n, Európán és Kínán kívüli piacokon is 49%-os növekedést tapasztaltak. 2024 első felében a Volvo globálisan 90 760 teljesen elektromos járművet adott el, ami 53%-os növekedést jelent az előző évben eladott 59 260 darabhoz képest. A teljesen elektromos autók az elmúlt hónapban a Volvo eladásainak 26%-át tették ki.

Továbbá az Automotive News szerint egyes amerikai Volvo kereskedők arra számítanak, hogy 2030 után is árusítanak majd benzines hibrideket. Russel Datz, a Volvo szóvivője elmondta: „Bár határozottan hisszük, hogy az elektromosítás a jövő, ez az átmenet nem lesz lineáris fejlődés.” Majd zozzátette: „Továbbra is befektetünk termékkínálatunk teljes skálájába.”

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!