Nem lesz teljesen elektromos autógyártó a Ford 2030-ra

0

2030-ra a Ford csak elektromos autókat akart árulni Európában, de a legutóbbi hírek szerint visszavonulót fújt az amerikai márka, ugyanis a lassuló elektromos autóértékesítések miatt továbbra sem hagy fel a belsőégésű és a hibrid járművei értékesítéseivel.

Marin Gjaja, a Ford Model E villamosítási részlegének operatív igazgatója beszélt az autógyártó jövőbeli terveiről a brit Autocar magazinnak. Az igazgató szerint a magas akkumulátorköltségek, az elektromos járművekre vonatkozó jogszabályok és ösztönző programok körüli bizonytalanságok miatt az ügyfelek jobban átgondolják az elektromos járművekre való váltást. Ezért a Ford továbbra is árulni fogja a hibrid és belsőégésű járműveit.

„Nem hiszem, hogy bármibe is teljesen belemerülhetünk, amíg az ügyfeleink nem döntenek arról, hogy mit szeretnének, és ez világszerte különböző ütemben halad” – mondta Gjaja az Autocarnak. „Nem érezzük úgy, hogy a 2030-ra történő teljes elektromos átállás jó választás lenne az üzletünk vagy különösen az ügyfeleink számára.”

Gjaja kijelentette, hogy a villamosítás továbbra is egy hosszú távú cél, majd hozzátette: „Ez egy cél, és hogy az tíz év múlva lesz-e, vagy harminc év múlva, azt nem tudom megmondani.”

A Ford eredetileg 2021-ben jelentette be, hogy 2030-tól csak elektromos járműveket kíván értékesíteni Európában. A haszongépjárművek esetében az eladások kétharmada teljesen elektromos vagy plug-in hibrid lett volna, amit Gjaja most „túl ambiciózus tervnek” nevezett.

Ennek érdekében a Ford 2023 júniusában megnyitotta Elektromos Jármű Központját a kölni gyárában, ahol az új, teljesen elektromos Explorer és Capri modelleket gyártják. Az amerikai vállalat kétmilliárd dollárt fektetett be a gyár átalakításába az elektromos autók gyártásához. Továbbá az sem világos, hogy mi lesz a Ford spanyolországi gyárával. Gjaja elárulta, hogy „valamit viszünk Vanciába, de még nem köteleztük el magunkat, hogy mi lesz az. Még dolgozunk rajta.”

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!