Magyarország a zöldenergia tárolásában is élen fog járni

0

A kormány célja, hogy Magyarországon a napelemes erőművi kapacitás 2030-ra elérje a 12 gigawattot, és így ne csak autógyártó nagyhatalom legyen, hanem a zöldenergia tárolásában is az élen járjon. Mondta Lantos Csaba  energiaügyi miniszter kedden Budakalászon, a Zöld megoldások a CYEB csoporttól című konferencián.

A miniszter megnyitó beszédében kiemelte: a magyar kormány úgy döntött, hogy a most uralkodó green dependent (zöld függő) gondolkodással szemben megpróbálja a saját konzervatív zöld energiapolitikáját kialakítani. 

Ennek elmondása szerint két pillére van. Az egyik a nukleáris energia termelése, amelynek érdekében meghosszabbítják 20 évvel a Paks 1 atomerőmű üzemidejét, így az erőmű stabilan termelheti továbbra is a maga 2000 megawatt energiáját. Mellette épül a Paks 2 atomerőmű, amely 2400 megawattos kapacitással fog rendelkezni. Ez a két erőmű megadja a magyarországi áramellátás stabilitását – jelentette ki Lantos Csaba. Elmondta: Magyarország elérte, hogy a napelemes termelés kapacitása már 6,3 gigawatt. Az ország áramszükséglete adott pillanatban 4,5 és 7,4 gigawatt között van, átlagban 6 gigawatt. Vagyis a napelemek adott időszakokban képesek megtermelni az egész ország ellátásához szükséges áramot – jelezte Lantos Csaba.

Kiemelte: egyre többször történik meg az, amire korábban nem volt példa, hogy az ország viszonylag tartósan képes áramexportra. Ez azonban új kihívást is jelent, szükségessé teszi, hogy a megtermelt energiát el is lehessen raktározni, ezért kellenek energiatárolók. 

Kitért arra, hogy jelenleg a szűk tárolási kapacitások miatt nagyon változó az áram ára. „Még az is előfordul, hogy a termelő fizet annak, aki felveszi tőle a fölösleget. A lakosságot azonban nem lehet ilyen áringadozásoknak kitenni, ezért is kell a rezsivédelem” – mondta a tárcavezető.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!