Jövőre jön a Volvo XC60 elektromos utóda, az EX60

0

A Volvo EX60 a kínai tulajdonú svéd autógyár negyedik tisztán elektromos SUV-ja lesz, ami egyben a Volvo XC60-at fogja váltani. Az EX60 egy rendkívül versenyképes szegmensbe fog érkezni, amelyet jelenleg a Tesla Model Y ural.

Ha valakinek nagyon tetszik a Volvo XC60, és hiányolja a tisztán elektromos változatot, akkor annak bizonyára mosolyt csal az arcára az angol Autocar magazin legújabb cikke. A lap információi szerint ugyanis jövőre, vagyis 2025-ben fog bemutatkozni az XC60 tisztán elektromos utóda, ami az EX60 nevet fogja megkapni.

A márka személyautós üzletága, a Volvo Cars jelenleg is kínál elektromos crossover és SUV modelleket, gondoljunk csak az EX30 és az EX90 típusokra, így teljesen jogosan adja magát a helyzet, hogy a világ legjobban jövedelmező üzletágában is meg kell jelennie a vállalatnak, amire a tisztán elektromos EX60 lehet a válasz. Itt azonban nagyon oda kell tennie magát a vállalatnak, hiszen a jelenlegi XC60 a Volvo legkeresettebb modellje, a 2023-as évben 228 646 darabot adott el belőle világszerte a svéd/kínai vállalat.

Volvo XC60 – 2024

Nem újdonság, hogy a Volvo Cars azt tervezi, hogy az XC60-at egy tisztán elektromos, közepes méretű SUV-ra cseréli. 2021 júniusában a Northvolttal közös vállalat megállapításakor is már beszélt egy célirányosan tervezett elektromos modellről Erik Severinson, a Volvo Cars termék- és stratégiai igazgatója. A vezető elmondása szerint az új modell az EX90 alapját adó SPA2 platform egy továbbfejlesztett változatára épülne meg, méretben és minden más szempont szerint is az ugyanerre az SPA2-ra megépült EX90 alá pozicionálva.

Ha megvalósul az EX60, akkor abban a legújabb technológiák kapnának helyet, melyekkel a Volvo jelenleg kísérletezik. Ilyen a 800 V-os rendszerfeszültség, az alvázba épített akkupakk, illetve a Tesla-féle Megacasting eljárás meghonosítása Volvo módra. Ezzel a költségek mellett 15-20 százalékos tömeget is megspórolnának a gyáriak, nem beszélve a gyártás felgyorsításáról.

Állítólag a Volvo Cars 420 millió eurós kölcsönt vett fel az Európai Beruházási Banktól (EBB), hogy megtámogassa az elektromos járművek új platformjának fejlesztését. Az információ szerint a tisztán elektromos Volvo EX60 akár 644 kilométer hatótávolságot is elérheti.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!