Tüntetők rohanták le a Tesla németországi gyárát

0

Eljárást indítottak a német hatóságok a Tesla elektromosautó-gyártó cég berlini üzeménél megrendezett tüntetés 76 résztvevője ellen, 23 környezetvédelmi aktivistát pedig őrizetbe vettek – közölte vasárnap a berlini rendőrség.

Az őrizetbe vettek közül öt aktivistát vizsgálóbíró elé állítottak, de végül mindannyiukat elengedték – közölte a rendőrség. A tiltakozók ellen többnyire a gyülekezési törvény megsértése, a közúti közlekedés akadályozása, hatósági intézkedéssel szembeni ellenállás, rendzavarás és anyagi károkozás miatt indult büntetőeljárás – tették hozzá.

A tüntetők egy közeli vasútállomásról az amerikai milliárdos, Elon Musk egyetlen európai Tesla-telephelye felé vették az irányt. Több szervezet is támogatókat toborzott a rendezvényre, amelynek célja a környezeti veszélyekre való figyelmeztetés.

„Nem számít, hogy Tesla, Volkswagen vagy Mercedes. Az autógyárak és politikai támogatóik felelősek azért, hogy kiárusítják az életünket” – mondta a Disrupt Tesla csoport szóvivője, Lucia Mende a tervezett demonstráció előtt. „Ezt meg kell akadályoznunk, és meg is fogjuk akadályozni” – tette hozzá.

Egy Grünheidében indult állampolgári kezdeményezés azzal vádolta meg az amerikai elektromosautó-gyártót és a brandenburgi tartományi kormányt, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a régió lakosságának érdekeire. „A Tesla luxusautói világszerte szennyezik és felemésztik a korlátozott mennyiségben rendelkezésünkre álló ivóvizet” – mondta Karolina Drzewo, a kezdeményezés szóvivője. Kifogásolta, hogy az üzem tervezett bővítése annak ellenére folytatódna, hogy az állampolgárok többsége a helyi felmérésen ellene szavazott.

A „Tesla den Hahn abdrehen” („Zárjátok el a Tesla-csapot”) nevű csoport bejelentette, hogy a gyár nagymértékű vízfogyasztása miatt részt vesz a következő, csütörtökön esedékes tüntetésen is. „Amennyiben az önkormányzat a lakossági konzultáció helyett a telephely jelentős bővítése mellett dönt, akkor ismét lesznek Tesla-ellenes tüntetések” – közölte a Disrupt Tesla csoport szóvivője, Lucia Mende.

A Tesla 2022 óta gyárt elektromos autókat Grünheidében. A vállalat következetesen visszautasítja a környezetszennyezéssel kapcsolatos vádakat, azt állítva, hogy vízfogyasztása éppen hogy csökkent, és az iparági átlag alatt van.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!