A Lotus is hisz a NIO akkumulátorcsere programjában

0

A NIO újabb partnerre talált a Lotus személyében az akkumulátorcsere üzletágában. Mindkét vállalat átfogó stratégiai együttműködésben állapodott meg az elektromos autók akkumulátorainak cseréjével és töltésével kapcsolatban.

A kínai NIO jelenleg az egyetlen olyan autógyártó, aki az akkucserén alapuló elektromos autózást működő üzleti modellbe tudta önteni és a működéshez szükséges technológiát kifejleszteni. A vállalat folyamatosan terjeszkedik ezen a fronton és ma már nem csak Kínában, de Európában is jelen van. Innen már mondhatná a NIO azt, hogy köszöni szépen és intézi magának a dolgokat, ám szerencsére a döntéshozók nem ezen a véleményen vannak és folyamatosan keresik az újabb partnereket, akik be akarják emelni a technológiát a saját elektromos autóikba.

A legújabb jelentkező a szintén mára kínai kézben lévő Lotus. Mindkét társaság átfogó stratégiai együttműködésben állapodott meg a közös üzletben. Ezt a pekingi Auto China eseményen tették meg, ezzel is egy jó hírverést csinálva. „A megállapodás értelmében a két cég átfogó és mélyreható stratégiai együttműködést folytat a díjszabással és cserével kapcsolatos területeken.” A NIO szerint ez magában foglalja az akkumulátor szabványokat, valamint a töltési és cseretechnológiákat. Nem meglepő, hogy a Lotus most a NIO cserélhető akkumulátorait is használni szeretné. Egyrészt az anyavállalat, a Geely 2023 novembere óta partneri viszonyban áll a NIO-val az akkumulátorcsere terén. Ezenkívül a Lotus drága és jó minőségű elektromos járműveket gyárt, amelyek megfelelően nagy akkumulátorral rendelkeznek a fizetőképes ügyfélkör számára. Ez az ügyfélkör pedig hajlandó fizetni egy gyorsan letudható akkucsere szolgáltatásáért is.

A NIO tavaly év végén kezdett partnereket keresni korábban exkluzív akkumulátorcsere állomásaihoz – a Changan volt az első cég, amely megállapodást írt alá a NIO-val. Januárban partnerség alakult ki a JAC-val és Chery-vel. Egyelőre azonban a piacon egyetlen más gyártó járműve sem aknázza ki a NIO technológiáját. A NIO-nak jelenleg 2404 akkumulátorcserélő állomása van Kínában. A cég szerint ezek közül 790 darab van elhelyezve összesen 13 autópálya mentén. Emellett a NIO közel 22 000 töltőt üzemeltet 3800 helyszínen, amelyek egy ideje nyitva állnak más márkák számára.

Mindig az együttműködés a legjobb megoldás. A NIO mindig is nyitott az együttműködésre a töltési és cseretechnológiák, valamint az infrastruktúra-hálózatok kiépítése terén” – mondja William Li, a Nio alapítója és vezérigazgatója. „Szeretnénk a Lotusszal együttműködve előmozdítani a prémium okos elektromos járművek piacának fejlődését, közös erőfeszítéseket tenni a technológiai innováció és a szabványok egységesítése terén a töltés és csere terén, egy nagyobb léptékű, szabványosított és egységes infrastruktúra kialakítása érdekében, hogy hatékony és barátságos töltési szolgáltatást nyújtsunk a felhasználóknak.”

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!