1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft.

0

Az MVM Mobiliti Kft. az MVM Csoport tagjaként – a  2022 végén elnyert, tíz helyszínre szóló támogatási forrást követően – újabb, közel 1,2 milliárd forint támogatásból az ország további húsz helyszínén, összesen immár harminc helyszínen létesíthet 600 kW teljesítménnyel működő elektromos töltőállomásokat a magyarországi TEN-T közúthálózat egyes szakaszainak elektrifikációja céljából kiírt projekt keretében.

Az Európai Bizottság által most kiválasztott projektek elektromos töltőállomások és hidrogéntöltő-pontok telepítéséhez, valamint repülőterek villamosításához fognak hozzájárulni, elősegítve a zöldmegállapodásban foglalt célkitűzések teljesítését. A projektek között szereplő MVM ULTRA II 2023 jelű projekt célja a magyarországi TEN-T közúthálózat egyes szakaszainak villamosítása az AFIR-rendelet előírásainak megfelelően. A projekt megvalósításához az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) 3 millió euró pályázati támogatást nyújt, amelynek forrása a CEF részét képező alternatívüzemanyag-infrastruktúra eszköz (AFIF). A projektben megvalósuló infrastruktúrafejlesztések jelentős mértékben hozzájárulnak a hazai környezetbarát közlekedés elterjesztéséhez, segítve ezzel a hazai és az európai uniós klíma- és környezetvédelmi célok elérését.

A Mobiliti már 2022-ben tíz darab 600 kW-os (4×150 kW-os) AFIF-töltőállomás megvalósítására szóló támogatási szerződést írt alá az Európai Unió CINEA szervezetével. A CEF által korábban odaítélt forrás segítségével a budakalászi, a csömöri, a dunakeszi, a fóti, a kecskeméti, a maglódi, a miskolci, a székesfehérvári, a szolnoki és a törökbálinti Auchan áruházaknál a Mobiliti már megkezdte a hazai gyorstöltőhálózat e projekt keretében 2024 végéig megvalósuló fejlesztését. Az új támogatásnak köszönhetően pedig további 20 helyszínre kerül 4-4 db, egyenként 150 kW teljesítményű töltőoszlop a Mobiliti hálózatán.

Az MVM Mobiliti töretlenül fontos szerepet játszik a hazai e-mobilitás-szektorban, hiszen a fenti fejlesztéseken túl a közösségi e-közlekedésben is úttörő szerepet tölt be a Mobiliti és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. A Volánbusz jövőre húsz új elektromos autóbusz beszerzésével számol a hazai karbonsemlegesség elérése érdekében elindított Zöld busz program folytatásaként hat kisebb városban. Az autóbuszok üzemanyag-ellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített töltőberendezések fogják biztosítani a települések műszaki telephelyein vagy állomásain.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!