Átadták Románia legnagyobb villanyáram-tároló akkumulátortelepét

0

A most átadott, a tengerparti Konstanca megyében található, négy akkumulátorból álló akkumulátortelep tárolási kapacitása 24 MWh. A beruházáshoz a román Prime Batteries Technology által gyártott lítium-ionos akkumulátorokat használtak.     

A tárolási egységet egy 50 MW beépített kapacitású szélerőmű által termelt elektromos energiával fogják táplálni, de túltermelés esetén az országos elosztó-hálózatból is vehet fel villanyáramot. A projekt keretében 2024 folyamán átadnak egy 35 MW beépített teljesítményű napelemparkot is, a tárolási kapacitást pedig 216 MWh-ra növelik.     

„A tárolási egység hozzájárul a megújuló energiaforrások romániai részesedésének növeléséhez és a végső fogyasztók energiával kapcsolatos kiadásainak csökkentéséhez” – nyilatkozta Sebastian Enache, a Monsson Group igazgatótanácsi tagja. A vállalat nem közölte a beruházás értékét.     

Virgiliu Ivan, az országos áramelosztó-hálózatot működtető Transelectrica igazgatója elmondta, hogy a tengermelléki Dobrudzsa régióban, ahol a romániai zöld energiatermelés zöme koncentrálódik, 3280 MW a szél- és naperőművek beépített teljesítménye, miközben a fogyasztás csak 300 MW.     A kicsi romániai tárolási kapacitás miatt gyakori, hogy amikor a szél- és a naperőművek is termelnek, a bukaresti áramtőzsdén negatív tartományba kerül az elektromos energia ára.     

A Monsson 17 éve van jelen a romániai piacon, jelenleg a legnagyobb piaci szereplő a szél- és a napenergia hasznosításának területén.  

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!