Szilárdtest akkumulátorral jön a kínai IM L6 e-autó

0

Szilárdtest akkumulátorokkal szereli fel új L6-os modelljét az IM Motors elektromosautó-márka, amely a SAIC kínai autóipari konszernhez tartozik. Az IM L6 e-autó májustól lesz kapható Kínában, és több mint ezer kilométeres hatótávolságú lesz – legalábbis a kínai CLTC szabvány szerint.

A kínai IM Motors neve nem biztos, hogy rögtön mindenkinek beugrik, pedig a logójukkal bizonyára sokan találkoztak. Igazából az IM Motors nem egy önálló gyártó, ezen márka mögött is egy kínai gigász áll, méghozzá a SAIC vállalat. Amiért ez a cikk is megszületett az IM Motors-szal kapcsolatban az az, hogy érkezik az L6 nevű tisztán elektromos autójuk, amiben szilárdtest akkumulátorokból álló pakk található. Az L6 szedán már májusban bemutatkozhat hivatalosan is a nagyközönség előtt, ami a CLTC kínai metódus szerint több, mint ezer kilométert is meg tud majd tenni egyetlen töltéssel.

Amint Liu Tao, az IM Motors társ-vezérigazgatója bejelentette, ez az akkumulátor nagyon gyorsan feltölthető lesz, köszönhetően a 900 V-os rendszerfeszültségnek. Ám a villámgyors töltéshez kell a megfelelő tudású villámtöltő is, ami a kínai infrastruktúrát ismerve, ez viszonylag könnyen kivitelezhető. Liu azt is kijelentette, hogy az akkumulátor szabadalmaztatott technológiákat, például nanoméretű szilárdtest elektrolitokat használ, és már cella szinten is rendkívül magas szintű biztonságot garantál. Ezen túl azonban sajnos semmilyen konkrétummal nem szolgált sem a vezető, sem az IM Motors.

Több kínai média szerint is az L6 szilárdtest akkumulátora 130 kWh kapacitással rendelkezik, és valószínűleg a QingTao nevű partnerükkel közös vállalkozásból érkezik majd. A QingTao még 2022-ben jelent meg, mint startup, ám a SAIC gyorsan lecsapott a garázscégre és tavaly nyáron közös vállalatot alapítottak.

Maga az IM Motors is egy elég vegyesfelvágott, hiszen a SAIC mellett a kínai Alibaba internetes webáruház tulajdonosa is benne van a buliban. A cég az L7 limuzinnal, majd az LS7 elektromos SUV-val indult. Az L6-ost először a Genfi Autószalonon mutatták be február végén. Kínában az L6-ot először az áprilisi Pekingi Autószalonon mutatják be, mielőtt májusban piacra dobják.

Az IM Motors L6 egy 4,93 méter hosszú, 196 méter széles és 1,47 méter magas autó, tengelytávja 2,95 méter. A végleges paraméterekre pedig már nem kell sokat várni, az igazán érdekes információk a szilárdtest akkus változat esetében lesznek fontosak.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!