Ellenzik a németek a Tesla gyárának bővítését

0

A Giga Berlin a Tesla egyik legfontosabb gyára, hiszen itt is készül az egyik legkeresettebb autójuk, a Model Y. Bizonyára Elon Musk komoly célokkal ragaszkodott Németországhoz az üzem kapcsán, vélhetően maga sem hitte, hogy ennyi problémával fog szembesülni. Már az építkezés is hatalmas csúszásban volt, és a helyi erők sem igazán nézik jó szemmel a Giga Berlin működését.

A termelés beindítása óta ugyan nem voltak problémák az üzem körül, szemben azzal a helyzettel, ami az építkezés során várt Elon Muskra. Azonban a viszonylagos nyugalomnak most újra vége szakadhat, hiszen a Giga Berlin (az eredetileg is tervezettek szerint) a bővülésére készül, ami újabb terület bekebelezését jelenti majd, ahol most erdő van. Azt azért érdemes tudni, hogy ez egy mesterséges erdő, amit a faanyag érdekében ültettek, nem pedig egy őshonos élővilággal rendelkező természetes erdőség.

A másik leendő probléma az üzem bővülésével járó extra vízigény, amivel már szintén többször volt problémája a Teslának a helyi hatóságokkal.

Ám ez most még csak egy messzi megoldandó probléma, hiszen a Spiegel magazin arról számolt be, hogy a helyi lakosság körében egy szavazást tartottak annak felmérésére, hogy egyet értenek-e a Tesla gyárának a tervezett bővítésével. Nos, nem meglepő módon a szavazók 70 százaléka ellenezte a bővülést, mert szerintük ez veszélyezteti a környék vízbiztonságát, és a már említett erdő egy részének kivágása sem tetszik a helyieknek. Az alábbi térképen az üzem jelenlegi felosztása és területe látható és a tervezett bővítés.

 

A grünheidei-i lakosok és a környezetvédők aggodalma miatt kiírt népszavazás elutasította ugyan a bővítést, de az eredmény nem kötelező érvényű. Német sajtójelentések szerint a Tesla egyelőre vizsgálja a lakosság reakcióját, de legfeljebb csak apró változtatásokat hajlandó tenni a bővítési tervén.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!